När mörkret fallit

Minnesmonument över Pilkorsarnas förföljelser och parlamentet.

Minnesmonument över Pilkorsarnas förföljelser och parlamentet.

Fascister runt om i Europa har vunnit parlamentarisk makt de senaste åren. De gamla socialdemokratiska partierna befinner sig i kris. Traditionella borgerliga partier har anpassat sig till rasistisk politik och styr ofta tillsammans med eller med stöd av fascistiska rörelser. Den liberala idén om ett öppet Europa utmanas av gränskontroller och en allt mer repressiv politik mot flyktingar. Libertas har besökt Ungern, ett av Europas viktigaste fästen för den moderna fascismen. I denna artikel undersöker jag landet som Sverigedemokraterna håller som sin förebild. Ett land som styrs av Moderaternas systerparti Fidesz.

 

Den ungerska situationen är knappast okänd för svensk media och politik. Vi har förfärats över de styrande borgerliga partiets inskränkningar i media, övertagandet av myndigheter. Särskilt uppmärksammat har det nyfascistiska partiet Jobbik varit. Ett parti som samlar ungefär lika många röster som det tidigare dominerande socialistiska partiet MZSP. Det borgerliga majoritetspartiet Fidesz har sedan maktövertagandet 2010 utnyttjat sin två tredjedelsmajoritet i syfte att förändra den ungerska demokratin i grunden. Tillsammans med Jobbik har de kunnat bilda en förkrossande majoritet för en invandringskritisk linje.

 

Mindre känt för den breda allmänheten är att Fidesz inte bara har den politiska makten. Även den ekonomiska eliten är tätt förknippad med partiet. Det här är historien om ett europeiskt land som gått från kommunistisk planekonomi, till liberal parlamentarism, och slutligen auktoritärt enpartistyre understött av rasistiska krafter på mindre än 25 år.

 

Socialdemokratins kris

dsc_0131

Gergely Bulányi och Molnar Gergely, ledare i ungdomsförbundet Societas.

 

Vårt första möte blir med socialdemokraternas ungdomsförbund Societas. I en förort på Buda-sidan ligger Societas huvudkontor. Vi möter tre företrädare för ledningen i förbundet, som är tätt kopplad till partiet. Enligt vice ordföranden Molnar Gergely är förbundet uppe i en reorganiseringsfas.

– Vi har värvat nya medlemmar och bildat nya lokalorganisationer ute i landet, säger Molnar.

 

Men moderpartiet har lidit stora förluster. MSZP är direkta efterträdare till det kommunistiska partiet som styrde från 1950-talet till första fria valet 1990. Partiet styrde också 1994-1998, samt 2002-2010. Men nu har det forna statsbärande socialistiska partiet kraftigt försvagats. Partiet är djupt splittrat och gick till val 2014 mer som en koalition mellan de splittrade grupperna.

 

Enligt Societas beror fallet på flera problem. Det viktigaste anses vara det tal som dåvarande premiärministern Ferenc Gyurcsány höll till partiföreträdare strax efter valvinsten 2006. Premiärministern ska indirekt ha sagt att man ljugit för det ungerska folket, vilket utlöste massiva protester. Vad som exakt hände är omstritt, men i nästa val vann Fidesz och Jobbik stort.

 

I Budapest är människor mer upplysta än ute på landsbygden. Människor ute på landet vågar inte ens gå med i ett politiskt parti. Fidesz styr ute i kommunerna, man kan bli av med jobbet om man engagerar sig. Jobbiks väljare är gamla s-väljare. De ute på landsbygden röstade på Socialdemokraterna förut. 

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet är inte optimistiska över framtiden.

– Det finns till och med folk som menar att det enda som kan rädda landet är en revolution, säger en av företrädarna.

 

Ungern efter kommunismen

dsc_0100

 

Vi tog en taxi för att besöka Memento park, som ligger i stadens utkanter. Här har alla monument och statyer från den kommunistiska epoken blivit samlade. Efter skiftet 1989 har alla spår efter kommunismen utraderats från Budapests gatumiljöer. Statyerna har placerats så långt bort som möjligt. Det samlade intrycket av Memento park är absurt. Vi ser gigantiska statyer, många av dem i orestaurerat skick. Här står Marx, Engels och Lenin, men också lokala ledare för det tidiga arbetarpartiet på 1920-talet. Och det är inte bara spår från den kommunistiska regimen som står här. Även ett monument till minne av ungerska spanienfrivilliga på 1930-talet finns här. Detta monument restes till minne av de ungerska arbetare som riskerade livet för spanska republiken, men trots detta anses den för politisk för att ta plats i det offentliga rummet. Memento park är Budapests skamvrå. Kommunismens propagandaverktyg har blivit ironiserade, förhånade.

 

Där den kommunistiska ideologin upplöstes, tog den kapitalistiska dogmen vid. Idag är det inte Leninstatyer som pryder det offentliga rummet, utan gigantiska Coca-Cola-affischer på fasaderna. Under den avreglerade marknaden har Budapest blivit en europeisk stad som andra, skenbart olik västeuropeiska städer som Rom, Paris eller London.

 

Det är inte längre en byråkratisk nomenklatura som styr landet. Nu är det en ekonomisk elit styrd av Fidesz. Kapital och politik hör ihop. Sedan maktövertagandet 2010 har majoritetspartiet infört 850 nya lagar. Man har bland annat reglerat medierna och gjort det svårare att bedriva journalistik.

 

dsc_0094

 

Greppet hårdnar

dsc_0132

 

Enligt regimkritikerna finns det knappt en enda institution kvar som är oberoende. Samtliga myndigheter har tagits över av Fidesz, utom domstolsväsendet. Orbans effektiva undanröjande av intern opposition har gått smidigt. Myndighetschefer med starka kopplingar till partiet kan nu sitta i tiotals år. Även stora grupper av myndighetspersonal har fått gå, då eliten tillsatt Fidesz-lojalister istället.

– Vi ska komma ihåg att det var mycket skandaler kring förra socialdemokratiska regeringen. En ledare för ungdomsförbundet använde t.ex. förbundets pengar för egen räkning, säger journalisten Szabolcs Panyi.

 

Szabolcs arbetar på en tidning som numera ägs av Fidesz-lojala. Enligt honom utgör det inget problem för hans journalistiska oberoende.

– Jag utövar ingen självcensur, men jag skriver inte om ekonomiska frågor, säger han.

 

Det finns ingen riktig opposition som kan vinna valet. De riktiga striderna kommer nog ske internt i Fidesz. Folk blir skrämda till tystnad. Företagare vågar inte gå mot Fidesz. Enligt Szabolcs Panyi är det oerhört frustrerande att vara journalist. 

– Vi behöver ingen revolution. Vi behöver bara en parlamentarisk majoritet som kan förändra konstitutionen, tycker Szabolcs som inte tror att läget är så desperat som socialdemokraterna tycker. 

 

Szabolcs Panyi varnar också för Jobbiks samarbete med Putin i Ryssland. Liksom andra högerpopulistiska eller fascistiska partier i Europa finns det tydliga kopplingar med Putin. Sprickorna i Europeiska unionen är något som högerextrema rörelser ofta profiterar på. Därför har Jobbik arbetat för en öppning mot öst – där Ryssland och Kina skulle bli viktigare partners än Tyskland och Frankrike.

 

Även om vänstern – mot förmodan – vinner valet 2018 skulle de ändå kämpa mot en Fidesz-kontrollerad statsförvaltning, Fidesz-kontrollerad ekonomisk elit och en orättvis konstitution. Enligt Szabolcs Panyi skulle detta borga för en valförlust för vänstern 2022.

 

Vad bör göras?

LMP:s pressekreterare

LMP:s pressekreterare

 

I ungerska arbetarpartiets centralkommittés gamla byggnad möter vi det relativt nya partiet LMP – Politics can be different. LMP är det enda gröna partiet som kommit med i parlamentet två gånger i ett centraleuropeiskt land. Partiet är opportunistiskt och liberalt.
– Vi vill inte samarbeta med de som ledde under kommunismen. Vi samarbetar hellre i sakfrågor, ibland samarbetar vi till exempel med Jobbik, säger LMP:s pressekreterare.

 

Istället kan partiet till och med tänka sig att samarbeta med fascister för att nå sina mål.
– Oppositionen är splittrad. Jobbik är ändå inte ultrafascistiskt. Man måste kunna prata med alla, det handlar om respekt för de väljare som valde Jobbik.

 

LMP:s utbrytarparti PM har andra ingångar i hur situationen ska lösas. PM vill uppnå ”skandinavisk solidaritet” i landet. Man profilerar sig som ett grönt socialdemokratiskt parti, men är samtidigt kritiska mot hela partibegreppet.

 

PM har deltagit i ett flertal utomparlamentariska aktioner, däribland Pride, som ursprungspartiet LMP aldrig deltog i. Centralt i PM:s plattform är också kritiken mot den gamla socialdemokratin.
– Vi har ju den gamla vänstern, vars ursprung ligger i äldre regeringar kända för sin korruption, säger en av företrädarna.

 

Partiet har en ambivalent relation till Socialdemokraterna. Å ena sidan vill de att en ny progressiv regering ska kunna ta över, å andra sidan är hela PM-projektet en politisk nystart, en reaktion mot korruption och maktmissbruk i det socialdemokratiska partiet. Och man riktar också kritik mot LMP, vars neutrala linje inte anses fungera.

– Ungerns ekonomi styrs av en mäktig politisk elit, och det finns ingen socialdemokrat som verkligen vill lösa det. Vänstern idag är nyliberal, därför kan Fidesz och Jobbik behålla sin position, företrädaren.

 

Kommunismen fungerade inte, därför söker sig folk till motsatsen, är PM:s tes. Men folket är desillusionerade av kapitalismen, så den är inte särskilt populär som sådan, säger 1. Enligt PM förlorar 80 % av folket på Orbans ekonomiska politik. – Vi är för en reglerad marknadsekonomi på kort sikt, men ett annat system måste komma till. Prekariatet blir större och större, så vi behöver basinkomst, menar företrädarna.

 

– Det ungerska folket tycker att kapitalism skapar ojämlikhet. Vissa saker ska aldrig privatiseras, som socialförsäkringarna till exempel.

 

dsc_0100

Bild från Libertas möte med PM.

 

Simon Andersson

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *