Kommunchef Kristina Thern avfärdar journalister

Foto: Janne OlanderI princip är jag som medborgare kommunens arbetsgivare. Jag har inte tid att granska hur de sköter sitt jobb själv. I mitt ställe finns journalister. Dessa bör alltså, av personer i officiella funktioner, visas samma respekt som alla medborgare och arbetsgivare förtjänar. Varför skulle detta inte gälla Kristina Thern, affärsområdeschef på Kommunteknik i Malmö?

När kommunen anklagas för korruption och mutbrott är  journalister våra utsända som kommer och frågar vad som hänt. Och man är då skyldig att svara. En lärare som anklagas för oegentligheter avfärdar inte rektorns frågor med att han eller hon ogillar dem. Likaså kräver vi att vårdpersonal som begår felaktigheter hjälper till att reda upp vad som hänt.

Sydsvenskan publicerade igår en beklämmande intervju med Kristina Thern som ska ha mottaget ett brev med detaljerade anklagelser om korruption och mutbrott:

Brevets mottagare, Kommuntekniks chef Kristina Thern, kan inte uppge någonting om de anonyma breven, om de var korta eller långa, handskrivna eller maskinskrivna.
– Jag minns inte det.
Men du minns väl om ett brev var handskrivet eller maskinskrivet?
– Den frågan svarar jag inte på.
Minns du om du fått ett eller flera anonyma brev?
– Jag svarar inte på fler frågor.
Varför inte?
[tystnad]
Ska jag tolka det som ett svar?
– Jag har sagt att jag inte svarar på fler frågor. Jag tycker inte om den journalistik som ni bedriver.

Det är fullt förståeligt att Kristina Thern inte gillar just den här journalistiken. Ingen tycker om att bli ifrågasatt, allra minst offentligt. Vad som däremot är helt oförståeligt är att hon tror att det spelar någon roll. Det är samma attityd som jag i tidigare inlägg påpekat att politiker borde avhålla sig ifrån. Har man en officiell funktion är journalister oftast de som ställer frågorna. Men det är alla medborgare som är avsändare. Och dem är man ansvarig inför. Är det svårigheter att följa detta resonemang i flera steg (2) som ligger bakom är det lätt att ordna. Istället för att en journalist frågar kan vi kapa mellanledet och själva höra av oss. Kristina Thern nås på telefon: 040-347150 och vill man skriva är adressen: Kristina.Thern@malmo.se

Det är trots allt fredag idag så själv gör jag inga anspråk på att få svar förrän på måndag.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *