Musik är viktigare än sex

Vad kan du leva utan – sex eller musik?

Den frågan ställde man till 1000 brittiska ungdomar i åldern 15-24 år. Svaret blev sex. Mer än 60 procent svarade i en undersökning att de hellre ger upp sex framför musiken. I åldern 16-19 år är siffran högre, 70 procent.

En kollega på ett skivbolag menar att nerladdad musik är mycket mer utbrett i Sverige än i våra grannländer. Hon sade att i Finland säljs det fortfarande skivor! Dra på trissor! Men trots Pirate Bay-rättegången och den utbreda sanningen om att nerladdning är stöld kan man läsa i ovan nämnda undersökning att 70 procent av de brittiska ungdomarna säger att de inte känner sig skyldiga för att de laddar ner musik olagligt från internet. 61 procent anser att musiken borde vara gratis. Frågan är då: vad anser de svenska ungdomarna?

I undersökningen kan man också läsa att den populäraste sajten för att hitta ny musik är Youtube; 38 procent anger den sidan. Men radion står sig fortfarande väl: 67 procent hittade ny musik genom att lyssna på en radiokanal.

Till antipiraternas fasa kommer nu ett nytt verktyg för nerladdning av musik. Personligen tycker jag det är fel att motsätta sig utvecklingen, för  det känns som om fildelning är här för att stanna. Syftet med det nya fildelningsverktyget är att skydda användarna från att någon får reda på vem som delar ut filerna.

“Det gyllene nittiotalet då musiken sålde sig själv är långt borta. Förra året fortsatte den svenska cd-försäljningen att dala, om än inte lika drastiskt som tidigare. Samtidigt ökade den digitala musikförsäljningen, men inte i motsvarande takt”. DN

Samtidigt som rättegången pågår mot Pirate Bay försöker skivbolagen hitta nya kanaler att tjäna pengar. I Finland har man köpt HMC (Helsinki Music Company), ett bolag som sköter turnéer, merchandiseförsäljning och musikinspelningar, och i Frankrike och i Italien har man köpt liknande bolag. Även om nerladdningen är mer utbredd i Sverige har man internationellt insett att det inte går att stoppa. Läs mer om Skivbolagen hittar nya inkomster.

Vad säger artisterna då? Fildelning har varit ett av vår tids stora diskussionsämnen. Men var är då musikerna i debatten? Den frågan ställer sig Sydsvenskan som genom en enkät fått reda på att två av fem musiker är för fildelning och majoriteten av dem har själva laddat ner musik från nätet!

Om det inte hade varit lika utbrett med fildelning hade kanske inte denna kille blivit så känd på så kort tid.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DBxfyOfTxWA]

Skrivet av Linda Schoultz, redaktionsmedlem i Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *