Mötesfriheten hotad i Spanien och i Kärrtorp

Protest-in-Madrid-gegen-Sparpl-ne-und-Arbeitslosigkeit
Demokratin är hotad på flera håll i Europa. Det är allt viktigare att gå samman och ta ställning mot fascism. Foto: PA/DPA
 
I går röstade Spaniens konservativa regering igenom ett lagförslag som begränsar landets mötesfrihet. I ett land med ett fascistiskt förflutet är nyheten synnerligen oroväckande. Och då ett förflutet som ligger rätt nära i tiden. Demokratin i Spanien är bara 35 år gammal.

 

Lagförslaget innebär att olovliga demonstrationer kan straffas med böter på 600 000 euro. 30 000 euro kan man få betala om man under demonstrationer ropar slagord som skymfar Spanien. Vi tar det en gång till: 30 000 euro för att skymfa Spanien.
  
Många har protesterat mot förslaget och förra helgen demonstrerade man på gatorna i Madrid – för rätten att demonstrera. Demonstranterna möttes av 1250 kravallpoliser och 23 personer skadades. Det var samma helg som en demonstration i Kärrtorp attackerades av nazister.

 

Och i morgon är det demonstration i Kärrtorp igen. Demonstrationen är antirasistisk. Den handlar också om rätten att demonstrera utan att bli attackerad eller bötfälld. Låt oss tillsammans skymfa nynazisterna och Spaniens regering – the more the merrier.
 

John Runeson
Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *