Mensskydd ska inte vara en klassfråga

Foto: Erol Ahmed/Unsplash

Hälften av Sveriges invånare har en livmoder och många av dom kommer under ca 30 år av sina liv att få mens ungefär en gång i månaden. Mensskydd är en nödvändig sanitetsprodukt som behövs för en god hygien och för att ha ett fungerande liv under menstruationen. Alla ska kunna välja det mensskydd de önskar utan att behöva tänka på kostnaden. Alla ska ha råd och tillgång till mensskydd, oavsett inkomst!

Skottland var först i världen att införa gratis mensskydd till alla menstruerande invånare, dessutom har de sedan 2018 erbjudit gratis mensskydd på alla högskolor och universitet. Därför borde mensskydd finnas tillgängligt på alla Sveriges universitets toaletter. Mensen kan komma närsomhelst och att vara beredd är inte alltid lätt. Att erbjuda mensskydd på universitetens toaletter skulle öka tillgängligheten av mensskydd för studenterna.

Eftersom momsen på mensskydd ligger på hela 25% idag blir det utan tvivel en inkomstfråga. För personer med högre inkomst är inköp av mensskydd en icke-kostnad medan det är ett större inköp för personer med lägre inkomst. Majoriteten av studenter tar ut fullt studiemedel. Med dagens inflation och skenande hyror kan det vara svårt att få pengarna att räcka i slutet av dagen. Att erbjuda gratis mensskydd på universiteten runt om i Sverige gör att mensskydd blir mer lättillgängligt för fler. 

I och med att kostnaden för mensskydd endast drabbar en grupp i samhället och att menstruationen kan bidra till komplikationer i det vardagliga livet är det inte skäligt att även personens privatekonomi ska drabbas. Mens går inte att välja bort och därför bör frågan om gratis mensskydd vara högt prioriterad på samtliga universitet och studentkårer. Att mensskydd ska erbjudas på skolans toaletter borde vara lika självklart som att den finns toalettpapper. 

Moa Andersen, Ordförande för Socialdemokratiska Studentklubben på Karlstads Universitet (KSSK).

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *