“Men han är väl snäll mot dig?”

Det är långt ifrån självklart att han är snäll mot dig. Mäns våld mot kvinnor är ett så utbrett samhällsproblem att frågan blir en politisk handling, skriver Moa Wikén

“Men han är väl snäll mot dig?”. Det brukade alltid min farmor fråga när någon kille jag träffat kom på tal. Jag brukade tycka att det var en märklig, nästan lite dum fråga. Varför skulle jag träffa någon som inte var snäll?

Jag var förmodligen feminist innan jag ens kunde uttala ordet. Från min mamma, som arbetar på Kvinnojouren, har jag fått lära mig om vad elaka män kan utsätta kvinnor för, om normaliseringsprocessen och den psykiska misshandel som föregår den fysiska. Vilket helvete man kan få uthärda om man blir tillsammans med en kvinnomisshandlare. Om man överlever. Med den vetskapen om vad patriarkatet kan göra män kapabla till blir man extra noggrann med att umgås med snubbar som är schyssta.

Men med den bakgrunden borde jag också förstått vad farmor egentligen menade med sin fråga.

Män slår kvinnor. Män dödar kvinnor. Den farligaste platsen en kvinna kan vistas på är i hemmet (förutsatt att hon lever tillsammans med en man). Varje år mördas omkring 17 kvinnor av en man som de har eller har haft en kärleksrelation med. Varje år anmäls 30 000 fall av kvinnomisshandel. Brottsförebyggande rådet bedömer emellertid att 80 % av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig polisanmäls.

Våldet är ofta osynligt. När det väl syns är det inte vanligt att offret bekräftar att hon blivit utsatt. Våldet behöver heller inte vara fysiskt. Det kan vara att ständigt få höra att du inte duger, att mannen spelar bort din lön på hästar, att du inte får klä dig hur du vill eller måste be om tillåtelse för att få gå ut på någon aktivitet eller träffa dina vänner. Mäns elakhet finns i olika grader och skalor och används systematiskt för att kontrollera och bryta ned kvinnor.

Därför ligger det mer välmening än vad jag kanske förstod bakom farmors fråga om killen är snäll mot mig. Och det är nog en fråga vi behöver ställa varandra oftare.

Att fråga om någon är snäll mot dig är inte naivt eller löjligt. Det är politiskt, det är av den största formen av omtanke, och det är något som vi borde fråga varandra oftare. Det kan vara ett sätt att rädda liv. För det är långt ifrån självklart att han är snäll mot dig.

Moa Wikén

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *