Med hot och våld som metod

Skärmavbild 2014-04-05 kl. 22.16.53

Libertas chefredaktör Elinor Odeberg är kritisk till Utrikespolitiska föreningens generösa välkomnande av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

 

På tisdag ska Jimmie Åkesson till Linnéuniversitetet. Han är inbjuden av Utrikespolitiska föreningen Växjö att föreläsa om “invandringspolitik”. UF Växjö beskriver i sitt Facebook-event besöket som ”efterlängtat” och Jimmie Åkesson kategoriseras som en i gänget av ”De fantastiska fyra” – en seminarieserie med fyra utvalda partiföreträdare i syfte att fira UF Växjös ettårsjubileum.

 

Det är inte en debatt med andra partiföreträdare eller forskare. Åkesson ska föreläsa själv och därmed stå oemotsagd.

 

Dagen efter ska Jimmie Åkesson besöka Malmö Universitetssjukhus akutmottagning. Med anledning av detta skrev 258 vårdanställda ett protestbrev. De menar att Jimmie Åkessons partitillhörighet strider mot de värderingar som vården vilar på och att besöket utgör ett hot mot patientsäkerheten.

 

De sjuksköterskor som tagit täten för protesten har nu mordhotats av sverigedemokratiska anhängare. På sin Facebook-sida #vårdpersonalmotrasism skriver de ”på grund av mordhot har vi nu tvingats ta steget tillbaka”.

 

S-studenterna i Växjö – Demos – kommer att göra en motkampanj, av samma skäl som vårdpersonalen i Malmö. Universitetet ska vara fredat från rasism och det är inte Sverigedemokraterna.

 

Jag hoppas att initiativtagarna inte får samma hord av hotfulla sverigedemokrater efter sig som sjuksköterskorna. Men den bistra sanningen är att det är högst troligt. Många journalister och andra personer som kritiserat, eller bara granskat, Sverigedemokraternas politik har fått hot och i somliga fall skrämts till tystnad. I synnerhet kvinnor är måltavlor. Inget annat partis anhängare använder sig så systematiskt av våld och hot som censorisk metod som Sverigedemokraternas.

 

Följden blir att Sverigedemokraterna med våld tränger sig in i olika samhällsinstitutioner. Inte alltid genom att själva agera våldsamt, det behöver de inte. Sverigedemokraternas rasistiska och fascistiska fotsoldater pressar successivt fram en positiv särbehandling av partiet.

 

Utrikespolitiska föreningen finns i hela Sverige och är en respekterad och viktig plattform för politisk debatt på Sveriges högskolor och universitet. Finns det någon reflektion över vad det får för konsekvenser när just UF agerar Jimmie Åkessons megafon på våra högskolor?

 

Det här valåret riskerar att bli året då vi får en mörkblå regering med Sverigedemokraterna. Det innebär att det vilar ett särskilt tungt ansvar på alla de organisationer, politiska som opolitiska, som säger sig värna demokratin. Att Jimmie Åkesson bjuds in, ensam, med rubriker som efterlängtad och fantastisk, kan inte vara acceptabelt någonstans.

 

Elinor Odeberg

chefredaktör Tidskriften Libertas

Share

4 thoughts on “Med hot och våld som metod

 1. I just like the helpful information you provide in your articles.

  I’ll bookmark your blog and take a look at again right here frequently.
  I’m fairly sure I’ll be told a lot of new stuff right right here!
  Best of luck for the following!

 2. naturally like your web-site but you need to test the spelling on several of your posts.
  A number of them are rife with spelling problems and I to find
  it very troublesome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 3. I was wondering if you ever thought of changing the
  structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.
  Maybe you could space it out better? 32hvAj4 cheap flights

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *