Mänska; är du för eller mot?

iw3SLE7rbmts

Det är dags att ta ställning i Israel/Palestina-konflikten, även om den är komplex och ingen sida är oskyldig. Det uppmanar Alfred Esbjörnsson, Sapere Aude. Foto: Mohammed Saber

 

I onsdags kväll var jag ute med hundratals (kanske till och med tusentals) andra och demonstrerade utanför Israels ambassad mot det som just nu sker i Gaza och på Västbanken. Sen dess har Israel påbörjat en markoffensiv i Gaza. Jag hoppas djupt och innerligt att vi snarast möjligt kan se en lösning på den här konflikten, men jag är rädd att vägen till fred är lång och hård.

 

Under den senaste veckan har jag i diskussioner om situationen i Israel och Palestina åtskilliga gånger mötts av argumentet att båda sidorna gör fel. Den israeliske författaren Amos Oz beskriver fundamentalisterna som de som ställer till det, de som tar allt för starkt parti för en sida eller en annan och det är de moderata krafterna inom både Israel och Palestina men även i omvärlden som bär ansvaret att vara ett rationellt ljus i ett irrationellt mörker.

 

Det stämmer att individer och grupper i både Israel och Palestina bär ansvaret för vad som just nu sker; att hävda att en sida i konflikten bär hela ansvaret är inte bara korkat utan fel i sak. Israel bär ansvaret för de bombningar förekommit och nu den markinvasion som företagits samt ockupationen av Västbanken och blockaden mot Gaza medan Hamas bär ansvaret för, om inte alla så de flesta, raketer som skjutits mot Israel.

 

Däremot vill jag hävda att debatten i Sverige, och förmodligen även på annat håll, alltför ofta faller in i en slags vuxenmentalitet där de som slåss närmast kan liknas vid barn. De flesta av er har nog varit med om att ni har börjat bråka hemma med ett syskon eller med ett annat barn på dagis, fritids eller i skolan och när ni vädjat till en vuxen om att det faktiskt var någon annan som gjorde si eller så, eller att det var någon annan som började har det fallit på döva öron. De bryr sig oftast inte om vem som gjorde vad – båda gjorde fel, så får ni inte göra. De bryr sig definitivt inte om vem som började, ni får under inga omständigheter bråka!

 

Det stämmer att både båda parterna i denna konflikt, precis som i stort sett alla väpnade konflikter, har utfört handlingar som de flesta moraliskt medvetna människor tycker är förkastliga. Det stämmer också, vill jag hävda, att en sida gör mer fel än den andra. För det är faktiskt så att även om två parter gör fel kan en part göra mer fel än den andra parten och det spelar faktiskt stor roll. Varför? Jo, därför att om vi helt enkelt drar slutsatsen att ”båda gör fel” blundar vi för de närmare 300 som hittills dödats av Israels attacker.

 

Hittills har Hamas raketer dödat två israeler, och även dessa dödsfall är fel och bör fördömas. Men två dödsfall är inte jämförbart med hundratals dödsfall. Det kan verka som ett känslokallt argument; varje dödsfall är väl en tragedi i sig? Må så vara, men då har det förekommit oerhört många fler tragedier i Gaza än i Israel.

 

DU måste hålla det i åtanke min käre läsare, att ställningstagandet inte är något du väljer utan något du gör – vare sig du vill eller inte. Säg gärna att båda sidor gör fel, men vet att en sida gör mer fel än den andra. Säg för all del att ni inte vill ta parti för Israel eller Palestina, men gör då det i vetskapen att i den här konflikten slåss en av världens mäktigaste arméer mot ett folk som inte har någon armé, ingen flotta, inget flygvapen – inte ens en egen självständig stat. Det sista världen behöver är fler fundamentalister. Men tro för all del inte att det är mindre fundamentalistiskt att vid varje givet tillfälle yrka neutralitet, även det är en form av fundamentalism precis lika destruktiv och dum som alla andra former.

 

Alfred Esbjörnson

Ordförande Sapere Aude

Studerar Idéhistoria vid Södertörns högskola

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *