Make den socialdemokratiska idédebatten great again!

De senaste veckornas debacle i Socialdemokraterna hade kanske inte uppstått från första början om de ansvariga hade varit lika inlästa på socialdemokratins ideologiska ursprung som de är inlästa på Novus senaste undersökningar om ägandeskap över sakfrågor. Om de vore lika införstådda med rörelsens längtan efter ett bättre samhälle som de är införstådda med efterverkningarna av Ulf Kristerssons senaste medverkan i SVT Agenda. Då hade samhällsanalysen och slutsatserna av den förmodligen varit annorlunda från den nuvarande, där politiska partier i varje ögonblick bör ägna sig åt ett förmodat röstmaximerande.

 

Arbetarrörelsens historia är ju fylld av en sprudlande idéutveckling som handlat om målen med socialdemokratin, strategin, reformerna som behövs, hur samhällsutvecklingen eller enskilda händelser kan förstås och mycket annat. Historien har också varit full av upproriskhet och aktivism, som de första agitatorernas kamp mot makten eller den mycket vassa utrikespolitiken vi har bedrivit även i regeringsställning.

 

Kanske skulle partiet må lite bra av att testa att släppa fram de där arga aktivisterna och tänkande teoretikerna vid sidan av de praktiska pragmatikerna i partiet igen. Detta bygger dock på att aktivister och tänkare också känner att de har en plats i socialdemokratin, vilket så klart inte blir fallet om de inte ges något utrymme eller blir lyssnade på.

 

“Finns det ens någon plattform idag där vanliga dödliga socialdemokrater kan debattera lite mindre dagsaktuella frågor?” som någon sa på ett möte jag var på för några månader sedan. Nja är väl svaret. Det behöver vi göra något åt.

 

Så vässa pennan. Var arga! Var flummiga! Var jättesakliga om det känns bra det med. Bli en del av samhällsdebatten och den socialdemokratiska idéutvecklingen. Känn att Libertas är er plats, er scen. Ta den platsen. Backa och stötta varandra under skrivprocessen och efter den. Tillsammans ska vi göra vad vi kan för att stärka den socialdemokratiska idédebatten igen!

 

Håkan Bernhardsson
Tillträdande redaktör för Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *