Ljuset i mörkret

image

I mörka tider gäller det att se det positiva, det ljusa. Libertas Malin Dahlberg uppmärksammar, liksom tidningen Fokus, allt det ideella och medmänskliga arbetet som görs. Både i juletid och året om.

 

Det är redan december. Snön ligger säkert på backen, i alla fall på många platser i vårt avlånga land. Affärerna spelar julmusik, och i var och vartannat fönster lyser ljusstakarna klart. Julmarknaderna avlöser varandra, och nätkommersen är redan i full gång. Köp det här! Önska dig det här!, ekar försäljarnas rop. Nu hörs orden snarare på internetkedjornas hemsidor och tv-reklam än av en torgförsäljare. Principen är densamma, köp så mycket du kan. Missförstå mig inte nu, jag älskar julen, att baka, pynta och slå in klappar, men jag tycker att det går till överdrift när det handlar mer om hur många presenter en fick i julklapp än hur roligt en hade med vänner och familj under julhelgen.

 

På sociala medier finns flera bra initiativ där fokus ligger på att ge till någon som verkligen behöver det. Ett exempel är olika former av julklappshjälp där familjer som inte har råd att köpa julklappar eller julmat kan be om hjälp med att köpa de här sakerna. Jag tycker att det är väldigt modigt av människor att be om hjälp. Då måste de som kan hjälpa till. Det handlar om att visa solidaritet med sina medmänniskor. Det är ideella krafter som gör det här möjligt genom att förmedla hjälpen till dem som behöver det. Andra bra initiativ är gemensam julafton för människor som av olika anledningar inte har någon att fira jul med. Den som vill fira jul ska inte behöva göra det ensam.

 

Människor blir ofta mer givmilda kring jul. Det ordnas välgörenhetsgalor där kändisar hjälper till att samla in flera miljoner kronor. Det är givetvis bra när pengar kommer till människor som behöver dem. Ändå kan jag inte låta bli att tycka bättre om de mer jordnära engagemangen där det finns ett synligt människoöde bakom. Om jag vet vad pengarna faktiskt går till känns det bättre än när jag inte vet. Det kan vara en julklapp genom sociala medier eller ett mamma-kit till en nybliven mamma i Uganda.

 

Att ge handlar inte nödvändigtvis om pengar utan vi kan också ge av vår tid. Om vi ger tid till våra medmänniskor får vi också mycket tillbaka. I juletider kan det till exempel vara att hjälpa någon med att ställa ut änglar, tomtar och ljusstakar till första advent eller att bjuda in någon till årets julfirande.

 

Det mänskliga engagemanget finns resten av året också. Socialdemokratin är en gemenskap, likaså kyrkan, moskén, synagogan eller icke-politiska och icke-religiösa organisationer. Oavsett hur en väljer att engagera sig kan var och en göra någonting gott för andra. Det behöver inte vara något stort, utan det kan vara något så enkelt som att fråga någon hur de mår eller om de vill följa med på någon aktivitet.

 

De senaste månaderna har det kommit fler människor som flyr undan krig och sociala orättvisor än vanligt. De behöver också hjälp. Först med det praktiska, någonstans att bo och mat. Trots att jag inte gillar alla saker som regeringen har infört den här hösten är jag säker på att de gör det de kan för att alla ska ha någonstans att bo och känna trygghet i sitt nya hemland. Alla vi som bor i Sverige kan bidra genom att välkomna de människor som kommer.

 

Under hösten har jag hjälpt barn och ungdomar som är födda utomlands och som vill komma in på gymnasiet. De behöver hjälp med allt ifrån svenska till samhällskunskap till matematik. De är otroligt motiverade och gör allt för att lyckas med sitt mål. De är en verklig inspirationskälla! I mitt engagemang har jag också träffat människor som precis har kommit till Sverige, och som jag kan hjälpa genom att lära dem svenska. De vill komma in i det svenska samhället, lära sig språket och börja studera eller arbeta. De är motiverade bara det finns någon där som vill hjälpa dem.

 

Sverige är uppbyggd på idén om den goda staten. Individer ska inte behöva vara beroende av sin familj eller från främlingars välvilja. Det finns fortfarande kvar skyddsnät och staten gör så gott den kan, men det behövs ideella krafter. Det mänskliga engagemanget kan aldrig ersättas av en statsapparat. Vi behöver bry oss om varandra för att det är vi som är samhället. Vi behöver visa solidaritet mot våra medmänniskor för att det är tack vare dem som samhället finns. Medmänsklighet är ljuset i mörkret.

 

Malin Dahlberg

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *