Liss Jonasson: Oavsett om ni kallar det register eller analysfil är det rasism

3003135_570_321

Protester mot polisens registrering av romer i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/TT

 

Den här veckan började med att vi kunde läsa DN:s avslöjande om hur Skånepolisen under en tid fört register över romer i Sverige. Prydligt och noga var namn listade och släktrelationer utritade. Både barn och vuxna, runt om i hela Sverige. Personerna på listorna var inte misstänkta för brott, inte tidigare brottslingar. Det de hade gemensamt var att de var romer.

 

När Skånepolisen konfronterades med frågan sa de att det inte alls handlade om ett register, utan om en ”analysfil”. Oavsett om vi kallar det register eller analysfil så kvarstår det faktum att listorna finns av en anledning: Att hålla koll på en viss grupp människor i samhället, romer i det här fallet. Men varför? Varför ska just romer ”analyseras” av polisen? Vad finns det för anledning att protokollföra tvååringar enbart på grund av deras etniska ursprung?
I grund och botten handlar det naturligtvis om den evigt återkommande rasismen som vårt samhälle präglas av. Polisens register fyller bara sitt syfte om en tror att personer med en viss härkomst, med ett visst blod, är mer benägna än andra att begå brott. Om en tror att de registrerade barnen en dag kommer begå brott på grund av sitt etniska ursprung, bara på grund av att de är romer, så bär en på rasistiska tankar. Så enkelt är det.

 

Det är inte första gången romer registreras av svenska myndigheter. 1942-43 genomfördes den så kallade ”zigenarinventeringen”, som gick ut på att lista alla romer i Sverige, deras släktskap med varandra, deras adresser, att kartlägga deras liv. I Tyskland, mitt i andra världskrigets eldar, gjordes samma sak, förutom att romerna i Tyskland skickades till koncentrationsläger. Sverige verkar helt enkelt inte ha lärt sig särskilt mycket av andra världskrigets konsekvenser. Svenska myndigheter registrerade romer då och de registrerar romer nu.

 

Romer har i alla tider blivit förföljda, inte bara rent fysiskt, utan även av förakt och förutfattade meningar. Förföljda av vanliga personer och förföljda av myndigheter. Det är hög tid att vi gör något åt det. Första steget för dig som läser kan bli att rannsaka dina egna fördomar, det tänker i alla fall jag göra. Första steget för svenska myndigheter kan bli att radera sina rasistiska register. Eller, ja, sina rasistiska analysfiler med för den delen.

 

Liss Jonasson, Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *