
Diagram hämtat från Lena Sommestads blogg.
Sämre skolresultat efter år 2000, ökade klyftor efter år 2000. Vad har egentligen hänt med den svenska skolan? Sämre skolresultat och större skillnader mellan skolor går hand i hand visar den senaste forskningen. Bo Malmberg, professor i geografi bidrar med mer fakta. När Lena Sommestad debatterar med -folkpartiets Lotta Edholm i Agenda blir det uppenbart att högerns valfrihet inte gäller för de barn vars skolor läggs ned. De riskerar bristfällig undervisning och tvingas få sina slutbetyg satta av lärare som bara känt dem i ett år. På sin blogg publicerar Lena Sommestad diagrammet ovan, som en hint om vad de senaste årens misslyckade skolpolitik resulterat i .
Valfriheten gäller inte heller de barn vars skolresultat försämras av att de inte har bättre presterande elever i klassen att umgås med. Vad Lena Sommestad gör är att hon vågar lyfta fram fakta som pekar på att det fria skolvalet leder till problem i samhället som drabbar oss alla.
Slutsatser av det slaget är förstås kontroversiella. De går lätt att ställa mot oroliga föräldrars fullt rimliga önskan om att för egen del kunna säkra sina barns välgång. Men att skolresultatet försämras generellt i samhället drabbar både enskilda individer och samhället i stort. De barn med sämst förutsättningar drabbas föga förvånande hårdast. Om det är en skola som ger alla lika goda möjligheter att utvecklas vi eftersträvar är detta ett problem som man måste våga ta i, annars hamnar man i ett läge där man förespråkar status quo samtidigt som man ogillar situationen i sig. Mikael Damberg var nära att hamna i den fällan när han i höstas debatterade med skolminister Jan Björklund.
Efter att Jan Björklund deklarerat att skolor med problem får dubbelt så mycket pengar jämfört med andra, säger Damberg att han tycker att samma skolor ska få mer resurser. Björklund behöver bara säga att -jo, det var ju det jag sa, och så är debatten avslutad. Socialdemokraterna måste våga sticka ut hakan i skolfrågan. Lena Sommestad gör det på ett imponerande sätt.