Landstinget drivs som om det vore Max Hamburgare

Skärmavbild 2014-01-22 kl. 14.05.19
Moderaterna i Stockholms läns landsting har skickat ett öppet brev till anställda inom landstingen där de uppmanar till att inte rösta fram en ”vänsterregering”.

 
Efter kritik under måndagen försvarade sig moderaterna med att säga att det framgår att det är Moderaterna som parti som är avsändare. Men det är en dålig bortförklaring. Moderaterna publicerar brevet på landstingets hemsida och med landstingets logga. Och de riktar sig till anställda inom landstinget.

 

Det här är inte bara en pinsamhet. Det säger också något om moderaternas syn på det offentliga, det vill säga: Att driva en vårdcentral är inte väsensskilt från att ha en egen ICA-butik. Att driva en skola är inte annorlunda än att bossa för ett it-bolag. Att ha majoriteten i landstinget är ungefär som att äga en hamburgerkedja.

 

Moderaternas syn på det offentliga hör förstås till en utveckling som har pågått länge och i fler länder och fler partier. När det tar sig uttryck i det här brevet framstår det mest som ett obehagligt skämt. Men riktigt obehagligt blir det när det får konsekvenser som går ut över väldigt många människors hälsa och utbildning.

 

Jag kommer att tänka på en av mina bekanta. Hon arbetar på ett företag som undervisar i svenska för invandrare. Nyligen bytte företaget ägare och den nya ägaren har nya direktiv för undervisningen. De anställda (lärarna) ska få kunderna (eleverna) att trivas så bra att de inte under några omständigheter byter skola. Och i valet mellan att förmedla kunskap och sprida trivsel ska de anställda alltid välja det senare. Allt för att så många kunder som möjligt ska stanna så länge som möjligt.

 

Moderaterna har vunnit val på att driva sitt parti som ett företag och uppmana sina partimedlemmar till att klä sig och tala på ett visst sätt. Och nu verkar gränserna mellan parti och landsting flyta ihop och landstinget drivs som om det vore Max Hamburgare.

 

John Runeson

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *