Korkade nazister är fortfarande nazister

demonstration6b

Foto: Robert Eriksson och Elin Elderudn
 
Ni har förmodligen lyssnatP4 Dalarnas intervju med Robin Olsén, första namnet på Svenskarnas Partis lista till kommunfullmäktige i Mora. Klippet har nämligen spritts som en löpeld i sociala medier.

 

Det är visserligen ganska glädjande att så många fördömer den framväxande nazismen. Inte för att vara den som är den, men det är förmodligen inte varje dag som ett klipp på P4 Dalarna får över 50 000 delningar på Facebook. Folk är upprörda och dessutom roade. “Den här mannen verkar ju helt tappad, han kan ju inte ställa upp i ett kommunfullmäktigeval”, verkar de flesta tycka. Sant, visserligen. Han verkar inte vara den skarpaste kniven i lådan. Men det är väl ändå något som skaver lite med detta förakt, är det inte det?
 
Det är svårt att veta om just Robin Olsén faktiskt är helt dum i huvudet eller inte. Att döma av hans svar i intervjun är han det. Men samtidigt lyser den nazistiska ideologin och organisationen igenom hans svar.
 

Journalisten: Ni är många som håller till i trakterna kring Mora av er och Borlänge, Ludvika-hållet också. Hur skulle du vilja säga att er utveckling har varit senaste åren?
Robin Olsén: Hur menar du?
J: Ja, rent partipolitiskt alltså, i ert parti här i Svenskarnas Parti i Mora och i Dalarna. Hur har utvecklingen varit för er?
RO: Väldigt god.
J: På vilket vis?
RO: För varje månad som går så ökar vi.
J: Hur många är ni idag då?
RO: Det svarar vi inte på.
J: Varför inte då?
RO: Därför.
J: Kan du lämna ett mer utförligt svar?
RO: Nej.

 
“Sandlådenivå” och “skrattretande” har det kommenterats om Olséns varför-därför-retorik.
Men vad berättar Olsén egentligen? Jo, att nazisterna organiserar sig. De blir fler. Men han berättar inte hur många de är eller hur de organiserar sig. Det beror knappas på dumhet, utan snarare på SvP:s strategi. För en sak är säker: Oavsett om Robin Olsén är dum eller inte, så är SvP:s partitopp inte det. De vet tyvärr exakt vad de håller på med. De är metodiska. de mobiliserar och de sprider sina budskap.
 

En sak som Olsén lyckas klämma in i intervjun mellan alla “ja”, “nej” och “jag hänvisar högre upp i partiet i den frågan” är nämligen SvPs hjärtefråga: Sverige åt svenskarna. De vita svenskarna alltså. Invandringen ska ner till noll, säger han. De som eventuellt kan vara välkomna är vita européer. Det är för övrigt också som vit europé man får kalla sig svensk, hävdar Olsén.
 

Och medan klippet fortsätter delas av välvilliga antirasister delas även dessa ord. Rasismen delas, lyssnas på och får gehör. För varje person som väljer att i sin kommentar på Facebook hacka på intervjupersonens kortfattade svar istället för på vad han faktiskt säger är det tyvärr Svenskarnas Parti som drar vinstlotten. Då har deras budskap nått ut i ännu ett Facebook-flöde där kanske någon väljer att ta till sig det.
 

För oavsett hur mycket vi vill skratta åt Robin Olsén så är det inte hans intervjuteknik vi ska attackera utan den vidriga ideologin som ligger bakom.

 

Liss Jonasson
Libertas
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *