Klassamhället den verkliga stenkastaren

polis

 

I sin krönika i Aftonbladet den 12 oktober väljer ledarskribenten Eva Franchell att ge sig på ”stenkastande skitungar” som hon menar förstör för alla runt omkring sig, och räknar upp dagisbarnen, mammorna och pensionärerna. Och Franchell har förstås rätt i att fel personer drabbas. Men lika bristande som dessa ungdomars analys är av vilka de istället borde sparka mot i samhällspyramiden, lika slående är den nonchalans som Franchell visar inför uppenbara strukturella orättvisor orsakade av det obönhörliga klassamhället vi alla tvingas leva i.

 

Trots att texten i sig själv ger läsaren ledtrådar till vari problematiken ligger klarar dess författare ändå inte av att se det uppenbara mönstret: Rosengård, Bergsjön, Rinkeby räknas upp. Och så Araby som för tillfället hamnar i skottgluggen för denna moralismens uppläxning. Alltså, typiska marginaliserade arbetarklassområden med en exceptionellt hög andel icke-sysselsatta unga män utan bostad, många av dem dubbelbestraffade av samhället genom den strukturella diskrimineringen som bland annat drabbar den rasifierade arbetarklassen i dessa marginaliserade områden på grund av deras utseende och deras namn.

 

Franchells text behandlar en stenkastning i Araby som leder till att ett antal ungdomar ur gänget som kastade sten döms. En av de dömda intervjuas senare och förklarar att han börjat slåss redan i ettan men inte vet varför. Pappan till en av de dömda vet att och på vilka ungdomarna är arga –”polisen, samhället och svenskarna” – men kan inte förklara varför. Franchell är socialdemokrat men kan inte heller förklara varför. Men som socialdemokrat har du ett folkrörelseansvar att förklara att detta handlar om klass.

 

Vi pratar alltså om Araby, Rosengård, Bergsjön och Rinkeby. Inte Vellinge, Danderyd, Täby eller Hässelby Villastad. Franchell skriver att ”det spelar ingen roll om de är rasister på nätet eller stenkastare i någon förort. Arga unga män har ingen rätt att förstöra för sina medmänniskor”. Men det spelar roll att förstå var och i vilken kontext detta sker, endast så kan du göra en rimlig analys och endast med en rimlig analys kan du åtgärda ett problem. Inte med moralism. Det handlar trots allt om klass. Tyvärr missar Franchell inte bara målet här, utan hela bollen.

 

alexander petersson

Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *