Kärnkraften är inte svaret

Bild: Killian Karger /UnSplash

Enligt energiöverenskommelsen från 2016 som slöts mellan dåvarande rödgröna regeringen och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ska Sverige ha helt förnybar elproduktion till 2040. Sedan dess har Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna och nu är tongången en annan. Dessa partier meddelande nyligen att de vill sänka ambitionen och ändra målet till fossilfri produktion. Enligt dessa partier är tydligen en klimatkris det perfekta tillfället att sänka ambitionen gällande hållbarhet och klimat.
 

Anledningen är att förnybar energiproduktion exkluderar den kärnkraft som högern vurmar så mycket för. Istället för att satsa på förnybar elproduktion vill högern bygga ut kärnkraften istället. Kärnkraften har dock för länge sedan spelat ut sin roll i svensk energiförsörjning och kärnkraftsreaktorerna är gamla och bör ersättas av förnybar energi. 

Att högerns hjärta bultar så för kärnkraften har knappast med dess stora nytta för klimatet att göra. Uranbrytningen skadar både människor och miljö och kärnkraftverken släpper ifrån sig små mängder av radioaktiva ämnen. Det är inte heller någon hemlighet att kärnkraften är dyr och olönsam. Blickar man mot Finland och Storbritannien så har båda dessa länders satsningar på nya kärnkraftverk kantats av förseningar och ökade kostnader. Som exempel blev reaktorn Olkiluoto 3 i Finland hela 13 år försenad. Så att utbyggnad av kärnkraft skulle vara miljövänligt och lönsamt är helt enkelt inte sant. Små modulära kärnkraftsreaktorer har lyfts fram som ett nytt alternativ, och som dessutom kan drivas på tidigare kärnkraftsavfall. Men även dessa små reaktorer ska testas fram till 2028 och det är inte över huvudtaget klarlagt vart de ska placeras. 

Det som egentligen är högerns mål är att öppna upp elmarknaden för ytterligare investeringar i  kärnkraft av kommersiella aktörer. I det gemensamma utspelet finns också ett förslag om att avskaffa förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk förutom på de platser där de redan finns. De företag som står i farstun och stampar är bland annat Uniper som mer än gärna vill dra nytta av höga elpriser för att tjäna en hacka åt sina aktieägare. De illustrerades inte minst av när Uniper körde oljekraftverket i Karlshamn på högvarv i höstas trots att det inte rådde elbrist under samma period. Elpriserna var höga så det fanns pengar att tjäna på klimatets bekostnad. Kapitalister förnekar sig inte. 

Från högerns håll tycker man om att prata om elbristen för att rättfärdiga investeringar i ny kärnkraft. Men faktum är att det finns ett energiöverskott i Norrland och en del av problematiken är den bristande överföringskapaciteten i elnätet. Högerns svala intresse för att klara av framtidens elförsörjning illustreras inte minst av skånska Trelleborg där den moderata kommunstyrelsens ordförande vädrade åsikten för Dagens Industri att de inte vill ha havsbaserad vindkraft i Trelleborg “eftersom det det inte är så trevligt att titta på”. Så länge utsikten är tjusig verkar inte kommunstyrelsens ordförande särskilt bekymrad över elförsörjningen eller att det finns en risk för att Skåne hamnar under vatten på grund av klimatkrisen enligt FN:s klimatpanel IPCC. Det blev alltså ett kommunalt veto mot havsbaserad vindkraft. 

Sanningen är att högern är mer intresserade av att sitta i knät på näringslivet än att faktiskt göra något åt klimatet eller nödvändiga investeringar i elförsörjningen för att kunna klara av det ökade elbehovet som konsekvens av elektrifieringen. Kärnkraften är inte svaret på varken klimatkrisen eller elförsörjningen, och de gamla kärnkraftsreaktorerna bör avvecklas och ersättas med utökad förnybar energi.

Sofia Hvittfeldt
Redaktör Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *