Kampanjförslag till Alliansen

200_s

 

En av de mer populära föreställningarna idag är att trösklarna till arbetsmarknaden måste sänkas […] En tröskel är, som alla vet, den nedre delen av en dörrkarm mot vilken en dörr kan sluta tätt. För att gå igenom en dörr måste man alltså kliva över en några centimeter hög tröskel. Att inte komma in på grund av att tröskeln är för hög är en fullständigt orimlig tankefigur. Kommer man inte in beror det naturligtvis på att dörren är stängd.

 

Så skriver Sandro Scocco i Magasinet Arenas fjärde nummer för i år. Jag är liksom Sandro Scocco väldigt trött på högerns konstiga liknelser och visioner hur dagens utsatta ska ta sig ur sin vedervärdiga situation. Att man inte har ett jobb och att arbetsförmedlingen havererar ska lösas med att man startar sitt eget företag eller att vi sänker TRÖSKELN in på arbetsmarknaden. Alltså förlåt, men … va?

 

Reinfeldt säger att det inte råder en massarbetslöshet mitt under den värsta perioden för arbetstagare efter millennieskiftet. Ingen massarbetslöshet för “etniska svenskar mitt i livet”, då. Obscent. Vår före detta statsminister säger också att vi ska “öppna våra hjärtan” i sitt sommartal 2014. More like “öppna era hjärtan, men stäng era dörrar”. Sen kan vi gå rakt in i den orubbliga arbetsmarknadens dörr, gnugga pannorna för smärtan och sen testa igen en sådär hundrafemtio gånger. Om och om igen. När man väl kommit in lite blir man efter några få kronor mer i fickan, utkastad att fortsätta gå in i den där dörren. Arbetsrätten har blivit inskränkt, lönerna sänkta och cheferna rikare för Alliansen har sänkt tröskeln. AKB & Co. ler.

 

Hur länge ska vi palla den här dåliga diktningen av kampanjer, tal och argument? Blir de tysta om vi studenter flyttar in i varsitt Attefallshus, skrapar ihop våra småpengar vi tjänat i den underbemannade äldrevården, startar varsitt företag och ser det gå i graven för marknadens naturliga urval. Nej, jag tror faktiskt inte att högern kommer att sluta där med skeva motiveringar för sina paketlösningar som alla innebär att de svagaste förlorar ännu mer. Kanske klappa händerna och heja på när de arbetslösa går in i dörren, men sen ändå klaga över att man inte springer mot dörren. “Alltså du måste ju visa lite entusiasm för att bli självförsörjande, pröva springa in i väggen också, så kanske de öppnar”.

 

Nej, så länge vi har segregation, rasism, sexism och allmän ojämlikhet i Sverige kommer den där dörren alltid vara stängd oavsett hur liten den där tröskeln är. Och Mauro Scocco, brorsan till han som inledde den här artikeln, kommer spela “Till dom ensamma”, i mitt huvud varje gång jag hör något från högerhåll om att hjälpa de mest utsatta.

 

Så, här kommer till sist mitt förslag till en ny kampanj för Alliansen: Alliansledarna gör en cover på “Till dom ensamma”, döper alternativt om den till “Till alla dom som prövat krypa in under en dörr med väldigt låg tröskel”. AKB inleder med att stå och se ut genom fönstret i sin Djursholmsvilla och se lite deppig ut, Annie Lööf och Ebba Busch Thor lägger en schysst stämma på det hela. Jan Björklund(s efterträdare) dansar långsamt och suggestivt med blicken låst i kameran och viskar med i texten: “Ingen frågar när du kommer för ingen har sett dig tidigare på den här arbetsplatsen/ Ingen saknar dig när du går för du är vikarie / Ingen delar din dröm (ingen bryr sig du ska bara torka golv, du föddes sån) / Ingen undrar hur du mår (dina sönderslitna leder kostar bara pengar)” En fjäderboa rekommenderas här för att symbolisera Alliansens folkliga sida. Jag föreslår ett svartvitt lite suddigt filter.

 

I slutet har Alliansen höjt något mer avdrag så de kan hyra in nån att slipa ner deras tröskel medan de står runt om och svänger lite skönt. Sen hyr de in nån annan lågbetald arbetare som släpar dit och monterar en astung säkerhetsdörr. När det är klart vinkar de av denna numera arbetslösa person och låser sen dörren och ler mot varann, vänder sig mot kameran och nåt klatschigt budskap framträder i bild. Jag föreslår fläckfria lysande vita kläder på alla Alliansledare samt ett svartvitt, lite glamoröst filter. Den här kampanjen kommer att precis visualisera Alliansens dåliga försök att få det att se ut som att de bryr sig om de utsatta i samhället. För vidare inspiration, se videon till originallåten.

 

 

Klara Larsson

Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *