Kajsa Ekis Ekman om prostitution

Kajsa Ekis EkmanDen senaste tiden har två väldigt olika böcker som behandlar prostitution släppts. Den ena, av Kajsa Ekis Ekman, är ‘Varat och varan – Prostitution, surrogatmödrarskap och den delade människan’. I den krossar Kajsa Ekis Ekman behärskat myter, bortförklaringar och debattörer som på olika sätt försöker dölja vad prostitution innebär. Du har kanske läst Petra Östergrens bok ‘Porr, horor och feminister’ och anat att det kanske inte är så gött att vara prostituerad som hon får det att låta? Men inte riktigt vetat varför? Kanske börjat fundera på om det bara är reflexmässig moralism som gör att du ogärna ser att prostitutionen ökar i samhället?

Låt i så fall Kajsa Ekis Ekman förse dig med lite basfakta om vad människohandel egentligen innebär. Hur det påverkar dem som köps och hur samhället påverkas när det legaliseras. Ett talande exempel är Holland som var först med att förbjuda prostitution i Europa i början av 1900-talet, legaliserade det igen, och nu för andra gången försöker göra något åt problemen som oundvikligen följer på  utbredd könshandel.Vad andra bloggare skriver om boken hittar du här.

Undertitel: Prostitution, surrogatmödrarskap och den delade människanEfter 200 sidor med undersökningar, rapporter och citat lämnar Kajsa Ekis Ekman en lite ensam som läsare. Det står helt klart att “varufieringen” av människan dras med stora konsekvenser som många, företrädesvis de som inte drabbas lika hårt av dem, gärna bortförklarar med det fria valet och sakernas tillstånd. Det rör så mycket större grupper än bara prostituerade och surrogatmödrar. Jag skulle därför gärna vilja veta om hon planerar en uppföljare.

I ‘Varat och varan’ berörs problemet med att kroppar reduceras till funktioner för att säljas upprepade gånger och Kajsa Ekis Ekman drar tydliga paralleller till Marx teorier om alienation och produktionsförhållandenas inverkan på människan. Karl är dock sedan länge död och begraven. Det behövs därför nya analyser som gärna får bygga på tidigare tankar så länge de förmår blicka framåt. Om Kajsa Ekis Ekman vill påbörja det arbetet vill jag boka ett exemplar idag.

Jag nämnde inledningsvis att det släppts en bok till som berör prostitution. Den har en lite annan vinkel, till exempel belyser den skarpare männens roll i prostitutionsfrågan. Dessutom lockar den till betydligt fler skratt*.

Boken är ‘Prins Charles känsla’. Liv Strömquist hade realeasefest för den i fredags (8/10-10). Efter att i boken ‘Einsteins fru’ ha listat de störigaste inläggen i prostitutionsdebatten (Bukowskis författarskap kommer bara på femte plats) tar hon sig nu an våra allra mest älskade torskar. På fjärde plats kommer Gustaf Fröding. Hans dikt ‘En kärleksvisa’ erbjuds i en mer verklighetsförankrad version: “Jag köpte min kärlek för pengar – för att det var gött för mig” GF

Läser ur sin senaste bok 'Prins Charles känsla'

Även ‘Prins Charles känsla’ ska förhoppningsvis recenseras mer utförligt framöver, här eller i tryckt form. Tills vidare får ni hålla till godo med en bild på Liv Strömquist från releasefesten och Sydsvenskans recension. Ds.

*Inget ont om Kajsa Ekis Ekmans humor, jag har redan berättat vidare ett av de få skämten hon tillåter sig i ‘Varat och varan’

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *