Jesper Alex-Petersen: Se “Lönesänkarna”

För den som undrar vad de där göttiga jobbskatteavdragen egentligen syftar till eller funderar på varför man som fast anställd påverkas negativt av en hög arbetslöshet rekommenderas SVTs Lönesänkarna:

För den som har bråttom kan de första 40 minuterna sammanfattas med att Socialdemokraterna medvetet och öppet förde en politik för sänkta löner för att man var övertygad om att investeringarna och därmed sysselsättningen skulle öka. Och som Kjell-Olof Feldt så väl illustrerar var det en missbedömning.

Sen kom Alliansen och fortsatte på samma spår, men med Orwellskt nyspråk kallade det “att få mer pengar i plånboken”. Sysselsättningen ökade ändå inte.

Därefter följer 20 väldigt informativa och underhållande minuter. För er som läser Erik Bengtssons blogg är det inga direkta överraskningar. Det är det däremot för Nils Gottfries, regeringens utredare och tillika professor i nationalekonomi. Stillastående/sjunkande reallöner är inte lika kul i verkligheten som när välbetalda professorer teoretiserar om dem.

Vill man fördjupa sig i frågan kommer ovannämnda Erik ut med en bok i mars.

Hans blogg hittar ni här (där ni också kan se Göran Greider på sin segway).

Jesper Alex-Petersen

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *