Jämställdhet är viktigare än skattesänkningar

M/KD-budgeten slår särskilt hårt mot jämställdheten, skriver företrädare för Göteborgs socialdemokratiska högskoleförening (GSHF) Bild: Tumisu, CC0

Det är en kvinnofientlig M/KD-budget som Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet släppte igenom. Det märks dels genom den slopade avdragsrätten för fackföreningsavgifter som slår särskilt hårt mot de kvinnor som trakasseras, utnyttjas och diskrimineras.
 

Men kvinnofientligheten märks också i ambitionen att inte ge Jämställdhetsmyndigheten den finansiering som behövs för dess verksamhet.  Jämställdhetsmyndigheten har bland annat i uppdrag att informera, samordna och ge stöd i genomförandet av den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Detta inkluderar både förebyggande arbete mot våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inklusive samkönade relationer. Det innefattar även att göra brottsbekämpningen effektivare. Mer direkt innebär det också mindre stöd och skydd för våldsutsatta kvinnor och HBT-personer.
 

En annan aspekt är den jämställdhetsintegreration som Jämställdhetsmyndigheten ska bistå med till myndigheter och politiska organ på alla nivåer så som kommuner och regioner. Jämställdhetsintegrering innebär analys och information av hur olika beslut och lagar påverkar kvinnor. I en manscentrerad värld som utgår från manliga perspektiv och fokus så är det synliggörandet en avgörande pusselbit i jämställdhetsarbetet. 

Signalen kunde inte vara tydligare: Budgeten av M/KD, som stöds av Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, är inte en budget för kvinnor eller för de som inte har. Det är en budget för rika män. Istället för finansiering av jämställdhetsmyndigheten väljer M och KD med hjälp från Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet att lägga pengar på skattesänkningar för 20 miljarder per år, en skattesänkning som gynnar de rika (eller de som redan har). Gruppen där män är överrepresenterade på grund av arbetsmarknadssegregation och lönegap. 

För oss I GSHF är det enkelt:  Jämställdhetsarbetet går alltid före skattesänkningar för de allra rikaste. Idag bekräftade arbetsmarknadsutskottet beslutet om Jämställdhetsmyndighetens framtid. För oss i GSHF är det självklart att Jämställdhetsmyndigheten ska vara kvar. 

Styrelsen för Göteborgs socialdemokratiska högskoleförening (GSHF)

Share

6 thoughts on “Jämställdhet är viktigare än skattesänkningar

 1. First of all I want to say superb blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to know how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out.

  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the
  first 10 to 15 minutes tend to be wasted just trying to figure
  out how to begin. Any suggestions or hints? Many thanks!

 2. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another
  platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  31muvXS cheap flights

 3. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really good posts and I feel I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the
  load off, I’d love to write some articles for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please blast me
  an e-mail if interested. Cheers!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *