Jämlikhetstema i kommande #3-4 2009

Ett jämlikt samhälle. Varför vill vi ha det? Är det avundsjuka? Eller att vi tycker synd om de som inte har? Eller är det istället så att vi tror att ett jämlikt samhälle är bättre att leva i för de allra flesta? Och att alla dessutom har rätt till det välstånd som ett fungerande samhälle genererar?

Om så, varför gör vi då det? Vad är det ett jämlikt samhälle har som inte andra har? Låg arbetslöshet kan åstadkommas genom att avskaffa de sociala skyddsnäten och därmed sänka reservationslönen (gränsen för vilken lön folk kan tänka sig jobba). Detta skapar förstås låglönesektorer där det kan vara omöjligt att försörja sig på ett heltidsarbete, men sysselsättningen hålls uppe. Det är inte vänsterns arbetslinje. Istället vill vi att man ska lägga pengar på socialförsäkringar, a-kassa och omskolning. Att facket ska vara starkt och att alla löntagare ska få en större del av företagens vinster. Detta skapar jämlikhet i samhället, men trots det pratar man bara om att a-kassan är bra för den enskilda som blir arbetslös. Om jämlikhet är ett mål i sig, som förutom den lägsta decentilen även en stabil majoritet i samhället  tjänar på, borde vi aldrig behöva ta diskussionen med medelklassen om huruvida man ska tycka synd om fattiga eller inte. Omfördelning är bra för dem också punkt.

Höstens dubbelnummer av Libertas ska handla om twittersamhället, men också om jämlikhet. Jämlikhet som ett mål för samhället och inte bara för de grupper som är gravt förfördelade. Jämlikhet som vi med all rätt är för. Även när vi ska förklara för nyblivna föräldrar i medelklassen att föräldrarförsäkringen bör individualiseras.

Skriv till Libertas på tema jämlikhet och jämställdhet! Deadline är 15 november. Lämplig textlängd: 1 000 – 9 000 tecken. Redaktionen hjälper gärna till med kommentarer och korrekturläser alla texter.

Skicka texter till libertas@s-studenter.se

Skrivråd för Libertas finns här.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *