Husockupation i Göteborg

Människor utan gränser spelar på "Palatset", Johanneberg

Människor utan gränser spelar på "Palatset", Johanneberg

Det senaste året har åtminstone fem husockupationer ägt rum i Göteborg:

April -09. Lägenhet på Tritonsgatan i Gårda.
December -08. Lärje stationshus.
November -08. Forna församlingshemmet på Holländareplatsen i Gamlestan.
Juni -08. Agnesbergs stationshus.

Den senaste i raden, sedan förra veckan, är i en stor, elegant patriciervilla just bakom Götaplatsen i centrala Göteborg. I går var det musikfest där och jag var där. Det var väldigt trevligt med bra spelningar av bl a Makthaverskan och Människor utan gränser och god och billig mat. i Göteborgs-Posten förklarar en av ockupanterna deras politiska mål:

“- Vi vill protestera mot bostadsbristen och klassegregationen. När politiker och företagare rensar centrum från ungdomar och arbetarklass för att skapa en evenemangsstad blir det problem, säger Jonerik, en av ockupanterna som liksom övriga deltagare inte vill uppge sina efternamn.
Gruppen Ockupantscenen Göteborg, som ligger bakom aktionen, har skickat brev till ett antal styrande i staden.
– Men vi har ännu inte fått något svar. Den dialog vi hade hoppats på har uteblivit, säger Jonerik.”

Lena Ekstrand, “Demonstrationståg för husockupation“, Göteborgs-Posten 22 juli

Ingalill Löfgren, “Husockupation i Johanneberg“, Göteborgs-Posten 19 juli

Therese Aronsson, “Därför ockuperar de hus i Göteborg“, GT 19 juli

Ockupantscenen, svensk sida med nyheter bland annat från det ockuperade “Palatset” i Göteborg

Jag kan inte låta bli att reflektera lite över hur sådana här aktioner – husockupationer – förhåller sig till socialdemokratin, som ideologi och som parti/rörelse. SAP i Göteborg tycks idag stödja en utifrån sett bisarr och väldigt 60-talsdoftande stadsplanering i det gamla arbetarområdet Gårda i östra centrum, för vilket det finns en politisk plan att riva gamla landshövdingehus (hus typiska för Göteborg) med lägre standard och hyror, för att istället bygga parkeringshus (!) för det av Göran Johansson (s) så älskade “evenemangsstråket” med Scandinavium, Liseberg, Svenska Mässan etc där staden och kapitalet ska tjäna sköna turist-$$$ i konkurrens med andra städer i världen i en kamp om “city branding” och “den kreativa klassen”.

Karl Palmås, Johannes Åsberg & Malin Bellman, “Låt Gårda bli ett kreativt centrum i framtiden“, Göteborgs-Posten 30 mars

Johannes Åsberg, “Stadsplanering för framtiden“, yimbygbg 29 juni

Se också bloggen Bevara Gårda

Vad är då en vettig socialdemokratisk hållning gentemot dessa väldigt svåra frågor – vi har bostadsbrist, framför allt är det svårt för icke kapitalstarka människor att få boende, en del politiker och intressen gillar Svenska Mässan,  en del hus står tomma, osv. Klurigt.

Till nästa nummer av Libertas, som har en temadel om tysk politik, har jag översatt en intervju med tyska SSU:s, Jusos, ordförande Franziska Drohsel. Hon har där bland annat en vacker antikapitalistisk formulering som jag har svårt att tänka mig att en svensk SSU-ordförande skulle kunna säga:

“Varken det kommunalt drivna badhuset eller det ockuperade huset med ett folkkök undergräver detta systems [kapitalismens] strukturer. De är däremot varför det trots begränsningen lönar sig att kämpa: förnuftets räddningsringar i havet av oförnuft.”

Drohsel ser alltså positivt på husockupationer som antikapitalistisk metod. Om jag inte är fel ute så är SSU:s inställning inte lika positiv. Jag kan ärligt talat säga att själv vet jag inte riktigt vad jag tycker.

/ Erik Bengtsson, GSHF

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *