Hur i hela världen ska man bete sig?

Med alla krav från rättviseaktivister, miljöorganisationer och andra frivilliga organisationer hinner man aldrig få nog med att bli uppmanad till att göra mer för vår omgivning. Klart är att ingen har sanningen och lika klart är att ingen vet vad som skall göras, ändå vet alla vad man pratar om så fort man nämner miljön och global uppvärmning. De verkligt stora målen verkar alla vara ense om, till och med de stora oljejättarna, men de vardagsnära och konkreta målen är man helt tyst om – ändå är de dem viktigaste.

Med detta som mål letade jag frenetiskt efter en bok, en artikel eller en kommentar från någon som hade något att säga om ämnet. Jag hittade en bok skriven av en kursare till mig för några år sedan, Karin Cedersjö. Hon skriver i boken om människor som på olika vis engagerar sig för en bättre värld och för att göra världen mer rättvis.
De fattigas arbetsförhållanden, utnyttjandet av barnarbete och utsugningen av naturresurser är för många en vardag som vi aldrig får veta och som boken beskriver genomgående. Det stora hoppet ger författaren oss då hon berättar om människor i Sverige som på olika sätt bedriver en kamp för en rättvisare tillvaro utanför våra gränser. Hon berättar om människor som tar ansvar för de medmänniskor, som vi lätt glömmer bort.

Den stora lärdomen som jag fick av boken var det jag sökte, nämligen de konkreta tipsen och reflektionerna för en bättre värld. Solidaritet handlar inte om några abstrakta saker utan konkreta och påtagliga handlingar som vi kan företa oss i vardagen.

Skrivet av Ranj Bafri, redaktionsmedlem Libertas

Share

14 thoughts on “Hur i hela världen ska man bete sig?

  1. certainly like your website however you have to check the
    spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I
    find it very bothersome to inform the truth
    nevertheless I will definitely come back again.

  2. A company car allegra $7.00 off coupon “Pao’s claims have their origin or genesis in the offerletter, which does not contain an arbitration clause,” theywrote, referring to the firm’s original offer of employment toPao. “Pao is not bound to arbitrate her complaint against KPCB.”

  3. Could you ask her to call me? nexium cheaper alternative “I still work day and night, now focusing on not-for-profit ventures, but on Necker I can also look after my health. There is no better place to stay active and I can kite surf, surf, play tennis, swim, do Pilates and just play.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *