
Ännu en gång har en debatt om yttrandefriheten brakat loss i vårt avlånga land tack vare en högerextremist som åkt runt i Sverige för att bränna den heliga Koranen. I ena ringhörnan finns de som menar att man måste få bränna vilka böcker man vill och i den andra ringhörnan de som menar att högerextremisten aldrig borde fått tillstånd. Polisen i Borås har nu med stöd av ordningslagen avslagit högerextremistens tillståndsansökan för allmän samling och det är förstås helt rätt. Det borde man ha gjort i tidigare fall också.
Den heliga Koranen är inte vilken bok som helst, det är den heliga skriften för drygt två miljarder muslimer runt om i världen. Att bränna Islams heliga bok är utan tvekan en hatisk handling och kvalificerar definitivt som hets mot folkgrupp. Aktionen i sig grundar sig i att vilja kränka muslimer och deras tro samt den islamofobiska åsikten att muslimer skulle vara mindre värda på grund av sin religion. Högerextremisten har tidigare fällts för hets mot folkgrupp i Danmark och hans parti vill etniskt rensa Danmark. Hans agerande handlade om att sprida hat och hetsa mot muslimer. Det har inget som helst med yttrandefrihet att göra. Polisen i Malmö har med rätta anmält högerextremisten för hets mot folkgrupp.
Högerextremistens syfte var inte heller bara att sprida hat och hetsa mot muslimer och Islam. Syftet var uppenbarligen också att skapa oordning och kaos vilket han också lyckades med. Det borde inte förvåna någon att polisen nu kopplar upploppsmakare till kriminella gäng som utnyttjat situationen. En del av dem är redan kända av polisen. Det har också uppviglats till våld mot polisen från utlandet via sociala medier. Våld mot polis är aldrig acceptabelt och polisen ska ha all heder för att de agerade återhållsamt och aveskalerande. Även civilsamhället gjorde heroiska insatser för att minska våld och skapa trygghet. Exempelvis i Rinkeby ställde sig lokalbor som mänskliga sköldar för att skydda poliserna och i Örebro var det lokala civilsamhället ute för att prata med folk och skapa dialog.
I Örebro gavs tillståndet att demonstrera på en fredag, i närheten av en moské, under den heliga månaden Ramadan. Ett exempel på hur högerextremistens yttrandefrihet fick inskränka muslimers religionsfrihet. Yttrandefriheten sträcker sig inte till hot, hets och hat mot olika grupper och när yttrandefriheten inskränker andra människors fri- och rättigheter har den nått sin gräns, även i en demokrati. Demokrati bygger på alla människors lika värde och likabehandling samt religionsfrihet. Muslimer i Örebro kunde inte få gå till fredagsbönen i lugn och ro och känna sig trygga. Så exakt hur var det i demokratins intresse att ge tillstånd för koranbränningar? Ordningslagen borde ha används för att neka tillstånd från första början.
Sofia Hvittfeldt
Redaktör Libertas