Henric Jonsson, vice ordförande i Lunds universitets studentkårer (Lus) frångår organisationens grundinställning om att studenters ekonomiska situation inte ska påverka deras utbildningsmöjligheter. Detta genom att acceptera inte bara avgifter på högre utbildning för utomeuropeiska studenter utan också extra påslag för att öka signalvärdet på utbildningarna. Konsekvenserna oroar han sig inte för eftersom: –[H]ar man pengar, så har man pengar.
Detta säger Henric Jonsson i senaste numret av Lunds studenttidning Lundagård när han får frågor om varför han och Lus stödjer universitetets avgifter för utländska studenter. Problemet är att pengar inte är något binärt. Det är inget man antingen har eller inte har. Att pengar skulle vara något som uppträder utan specificerad mängd är en fantasi som förvisso Henric Jonsson inte är ensam om. I en kommentar skriver signaturen Walerian att: –lyckas man skaffa fram 96 000 per år så kommer samma person att i de flesta fall lyckas få fram 33 000 extra också.
Pengar är bara oviktigt för de som har dem. För alla andra är det ytterst centralt och priset på en utbildning påverkar definitivt vilka som söker den. En studie från Canada visar att en ökning med 6-7000 kronor minskar söktrycket med 2.5-5 procent även om man höjer stipendierna också. Det är alltså inte antingen eller, svart eller vitt.
Dessutom ska det vara ok att priset vida överstiger kostnaderna för utbildningen. Signalvärdet på utbildningen ökar med högre prislapp och då är Lus principer underordnade: – Att acceptera höjda avgifter strider klart mot […] principen. Men det gör man redan när avgifterna införs. Nu när vi har avgifter, gäller det att se till att studenter ska vilja komma hit säger Henric Jonsson till Lundagård.
Det är lika bra att köra på när det väl blivet fel från början alltså. Några konsekvenser oroar sig Henric Jonsson inte för utan fortsätter:
– Vi hoppas att det extra påslaget inte ska innebära tungan på vågen för någon student, och vi tror inte heller att det kommer att göra det. Tanken är att har man pengar, så har man pengar.
Att frångå avgiftsfri utbildning för att istället inrätta en dyr byråkrati och ett stipendiesystem för att trots allt locka till sig utländska studenter tycker jag är tveksamt till att börja med. Men att som studentrepresentant acceptera det är obegripligt. Borde inte Lus försöka motarbeta utvecklingen istället? Att låtsas som om avgiften och dess storlek inte spelar någon roll hjälper ingen förutom de i Lus som hellre lever i sin fantasivärld.
Jesper Alex-Petersen, Malmö S-studenter