Hellre opålitlig än opolitisk?

image

Den vita bussen är död. I Sverige är vi kända för de vita bussarna. De bussar som åkte utanför Sveriges gränser för att rädda skandinaviska och andra fångar i nazisternas koncentrationsläger. Vi är kända för de skyddspass som Raoul Wallenberg delade ut för att kunna rädda en stor del av Ungerns judar från en säker död i nazisternas koncentrationsläger.Ännu en gång har vi haft chansen att rädda människor i akut nöd, en del av Syriens folk från död i sina forna hem.

 

Men när Kommunal nu gått med på att låta sina medlemmar, mot utbildning, utföra ID-kontroller gick också tillstymmelsen av civilkurage ur den fackliga kampen. Det är ett skämt att LO-facken predikar att fackföreningar inte kan vara opolitiska när de på detta sätt kan tumma på människovärdet med förevändningen att de accepterar svensk lag, så som Kommunals enhetschef Johan Ingelskog uttryckt sig.

 

Kommunals och andra fackförbunds motstånd mot ID-kontrollerna har snarare handlat om att deras arbetare inte är utbildade att genomföra ID-kontroller än om människovärde. Om att deras arbetare utsätts för en risk i de fall flyktingar som flytt krig blir arga för att de nekas följa med på resan till en större frihet. Och det är självklart riktigt att medlemmarnas intressen är största prioritet för en fackförening. Men samtidigt är det väl just de socialistiska facken – som dessa ändå får anses vara – som också ska förstå att kampen sträcker sig längre än till det egna avdelningskansliet?

 

Nu har Kommunal träffat en överenskommelse med Swebus om att deras medlemmar ska utföra ID-kontroller i Danmark på sina bussar ändå. Så mycket för den kampen. Svensk lag framför allt, även om den röstats igenom för att tillfredsställa de fascistiska tongångarna i den politiska opinionen. Tidigare har SEKO sagt nej till att deras personal ska utföra kontroller och Transportarbetareförbundet menar till skillnad från Kommunal att de är beredda att stoppa arbetet om deras medlemmar skulle drabbas av att behöva genomföra ID-kontroller. De menar att de lutar sig mot en stark arbetsmiljölag för att till och med kunna lägga ner arbetet. Det är märkligt att Kommunal i detta sammanhang istället är så tillmötesgående gentemot arbetsköparna.

 

Flyktingarnas största misstag måste vara att de inte betalat in medlemsavgiften till Kommunal. När lagen inte räcker till ska civilsamhället träda in. Men LOs byråkratisering till något som av allmänheten kanske snarare betraktas som en statsapparat eller försäkringsbolagmer än en kamporganisation har i sin tur förminskat något så vackert som arbetarkamp till en fackpamp. Det är nästan lite skämmigt att jag betalar in min medlemsavgift varje månad. När det kommer till kampen för rättvisa framstår Kommunal snarare som opålitliga än politiska.

 

Alexander Petersson
Libertas och medlem i Kommunal

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *