Grabben på svarvet behöver också socialdemokratin

5ec177bb-f2e2-4b49-9630-3eeb7dfe6521

 

Anna Tryblom skriver  i sin text “Arbetarklass i förändring” att socialdemokratin måste vara relevant för dagens ungdomar. Det håller jag med om. Vår generation staplar visstidsanställningar på varandra och sliter ut sig ordentligt på arbetet. Vissa av oss känner inte till ett liv bortom andrahandskontrakt och många av oss kämpar i den underbemannade vården. Det är en väldigt jobbig samtid att leva i och Anna fångar in problem som socialdemokratin måste möta och hitta relevanta politiska lösningar på.

 
Anna beskriver hur tidigare generationer pratar om ”grabben på svarvet” och att hon inte känner honom eller vet vem han är. Anna skriver till och med att han inte finns i hennes verklighet. Men om vår folkrörelse endast hade baserat sig på människor som redan mött varandra hade det varit en väldigt liten rörelse. Det som stärker socialdemokratin är att den förenar det stora flertalet. Killen i industrin organiserar sig i arbetarrörelsen där han möter och förstår de ungdomar som jobbar svart på en restaurang i Uppsala. Jag håller med Anna när hon i sin text beskriver hur arbetarklassen måste stå enad gentemot borgerliga intressen. Därför tycker jag att det är problematiskt att texten även beskriver hur de som arbetar i industrin inte har jobbiga erfarenheter av kapitalismen. En del av arbetarklassen kanske har fasta anställningar, men där finns också högre andel arbetsplatsolyckor eller chefer som inte vill att löntagarna ska organisera sig fackligt. Makten är fortfarande inte i löntagarnas händer.

 
Det finns fortfarande människor som arbetar på varvet och inom industrin. Och det finns definitivt många människor som har tillsvidareanställningar med helt okej löner. De har andra problem än Anna och hennes kompisar men de båda grupperna delar ändå gemensamma intressen. Enligt mig är det stora problemet inom socialdemokratin inte att de med trygga jobb är överordnade i idédebatten, utan att vi snackar för lite om klass och gemensamma intressen. Det gynnar inte folkrörelsen att peka mot somligas privilegier. Generationen före oss, de som arbetar i industrin och de som staplar visstidsanställningar inom den underbemannade vården måste gå samman för att skapa ett jämlikt samhälle. Vi höjer varandra och vi blir starkare tillsammans genom att våra erfarenheter skiljer sig åt. Socialdemokratin kan kämpa för alla samtidigt.
Det stora flertalet behöver socialdemokratin nu. I det här samhället behöver varenda person med våra klassintressen en stark socialdemokrati som utmanar maktförhållandena. För att vara relevanta för alla måste vi prata om klassintresset, det som i grunden förenar oss.

 

Agnes Kauranen
Ordförande för SSU Skåne

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *