Gellert Tamas som inte fick intervjua Karadzic

Gellert Tamas Fotograf: Mia CarlssonApatiska flyktingbarn får en röst. Och svenska ungdomar som bränner flyktingförläggningar får försöka förklara sig. Samtidigt backas de personliga skildringarna upp av gedigen research. Gellert Tamas är en journalist med den avundsvärda förmågan att låta människor komma till tals när alla talar om dem. Utan att för den skull låta läsaren glömma att människors handlingar utförs i sammanhang som ger dessa handlingar olika betydelse. Oberoende av intentionerna hos de som utför dem.

En hel sekund i livet – Reportage från Prag till Kairo 1989-2011 är ett urval av texter som Gellert Tamas, författaren till böckerna Lasermannen och De Apatiska, skrivet under åren. Undertiteln är troligtvis tillagd för att ge boken aktualitet. De flesta reportage är skrivna på 90-talat och betydligt fler än titeln låter påskina handlar om svenska förhållanden.

Det gör å andra sidan inget. Även utan den arabiska våren bakom skulle reportagen vara högst läsvärda idag. Det bara blev så från 1991 är en av de första systematiska sammanställningarna av brotten mot flyktingförläggningar i Sverige. Skrivet samtidigt som Ny demokrati med sin främlingsfientlighet banade väg mot riksdagen. Under tre års tid förekom ett allvarligt attentat mot flyktingförläggningar var tredje vecka.

Siffror varvas med intervjuer av ungdomar som utförde dåden och myndigheterna som skulle förhindra dem. Gellert Tamas subtila svarta humor skymtar förbi när Brottsförebyggande rådets byråchef, vid den tiden, Gunilla Wiklund, tillfrågas vilken forskning de har om brotten mot flyktingar:

”Attentat mot flyktingförläggningar, eller mot flyktingar” säger hon dröjande, ”näe…om det har vi nog ingenting här. Men vi har flera undersökningar om brottslighet bland invandrare. De rapporterna kan jag skicka till dig”, säger hon glatt.

I kapitlet Landet bortom sig samlas reportage från Sverige. Invandrares personliga möten med vardagsrasism, unga tjejers erfarenhet av att jobba med telefonsex och Kirunaborna som offrar sina hem till Gropen för att få bo kvar. En hel sekund i livet inkluderar också en sorts epilog till boken De Apatiska. En reflektion över hur lätt ledarskribenter, men också åklagare och läkare ljuger när verkligheten tränger sig på. Debatten efter De Apatiska utmärktes av att många förnekade att de någonsin sagt saker som Gellert Tamas uppenbarligen hade på band. Det ifrågasatta materialet finns tillgängligt på www.deapatiska.se.

Reportagen från andra länder spänner över en brokig skara ämnen. Den etniska rensningen i Sarajevo och Gellert Tamas försök att få en intervju med den ansvarige, Radovan Karadzic. Den legendariske schackspelaren Bobby Fischer och matchen som gjorde att han aldrig kunde återvända till USA. Och de reportage som binder samman boken i titeln. Den nya Pragvåren 1989 och den arabiska våren 22 år senare.

En hel sekund i livet är en samling reportage som ställer frågor om samhället och människan, men också om läsaren själv. Vad gör vi idag mot våra medmänniskor när omständigheterna premierar egenintresset och likgiltigheten? Och orkar vi tala med varandra om hur vi kan göra annorlunda eller ska vi nöja oss med att tala om varandra?

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *