Försvara strejkrätten

 

Man häpnar inför arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons inledning på valåret 2018: strejkrätten ska utredas och gärna inskränkas.

 

Att en regering som i tid och otid åberopar den svenska modellen som sin trosbekännelse inte respekterar arbetstagarens medel för att freda sig från exploatörers övergrepp är rent groteskt. Nämnda modell vilar dessutom på att politiken håller sig från dylika beslut, och överlåter till arbetsmarknadens parter att lösa sina konflikter.

 

Socialdemokratin  ska värna löntagares villkor och livssituation. Inskränker man strejkrätten kastrerar man löntagarkollektivets stridsmöjligheter och underminerar en redan svag part. De senaste årtiondens nyliberala politik har gett oss en allt mer ohemul arbetsgivarpart – att böja sig för denna är att offra hela arbetarklassen på det sedan åttiotalet döda samförståndets altare.

 

Strejk är  en absolut nödåtgärd som inte tillämpas lättvindigt. Att ansvarig minister – från ett påstått arbetareparti – önskar begränsa denna är allvarligt och urholkar förtroendet för Socialdemokraterna.

 

 

 

Ludvig Fahlvik

Libertas redaktör

 

 

Foto: Eskil Rönér

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *