Föreningen Hjärta: Vinstfesten i välfärden måste få ett slut

albin amelin

 

I samband med Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholms årsmöte den 14 februari 2017 önskar föreningen göra ett politiskt uttalande på temat vinster i välfärden:

 

Ett demokratiskt samhälle ska vila på principer om insyn, folkstyre och transparens. Som medborgare förväntar vi oss att välfärdstjänsterna ska fungera, och vi har rätt att veta hur våra gemensamma pengar spenderas. En bolagsstyrd välfärd rimmar illa med dessa principer. Det är orimligt att privata välfärdsaktörer kan hänvisa till affärshemligheter för att slippa redovisa räkenskaper och andra delar av sin verksamhet för medborgarna. Att löntagare som arbetar i privata välfärdsföretag hittills saknat den grundlagsskyddade meddelarfriheten är fullkomligt oacceptabelt – lyckligtvis är detta något som den socialdemokratiskt ledda regeringen ämnar åtgärda under våren.

 

Det är Hjärtas mening att skattemedel ska gå till den välfärd de är ämnade åt – inte till privata aktörers vinster. Driftsformen spelar roll. På lång sikt innebär vinstuttaget som drivkraft incitament för att dra ner på personal, öka antalet brukare och på andra sätt minska resurserna i verksamheten, för att kunna flytta dessa till privata förmögenheter.

 

Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm stödjer regeringens förslag på vinstbegränsning i välfärden och vill se ett totalstopp för vinster som inte återinvesteras i verksamheten. Vinstjakten i välfärden måste få ett slut.

 

Hjärtas styrelse 2017
 

Bild: Albin Amelin, “Fanor över bron”, 1936. Olja på duk.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *