Fatta att lagstiftningen suger

Beatrice Ask har under året uppvaktats av flera debattörer som vill få regeringen att införa krav på samtycke i lagtexten. Foto: Aftonbladet.

 

Du har rätt till din egen kropp. Din kropp är din och ingen annans. Oavsett om du är nykter, full, medvetslös eller stel av skräck.

 

Detta är en självklarhet när det kommer till brott som rån – ingen skulle ifrågasätta ett rånoffer som på fyllan blivit bestulen på sina värdesaker av sex män. Ingen skulle kräva ett aktivt motstånd av offret. Utsätts du för rån uppmanas du till och med att frivilligt lämna ifrån dig vad du har utan motvärn. Du kan ju råka illa ut annars!

 

Under nuvarande lagstiftning och rättspraxis gäller dock andra synsätt och uppmaningar när det kommer till våldtäkt och sexuella övergrepp. Här handlar det istället om att offret tydligt ska säga nej, göra motstånd; försvara sig. Annars tror ju gärningsmannen/männen att du vill ha en flaska i underlivet eller i ett mörkt, smutsigt rum ligga med köande intressenter utanför!

 

Detta håller inte. Sådana krav ska inte och kan inte ställas på otroligt utsatta brottsoffer. Trots år av opinionsarbete, rapporter och böcker så är svensk sexualbrottslagstiftning katastrofdålig. Patriarkala och kvinnohatande strukturer sitter benhårt kvar trots utbildningsinsatser och diverse förändringar i lagstiftningen.

 

Därför vill S-studenter att det ska införas en samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning. Det skulle flytta fokus från huruvida offret gjort motstånd eller inte till om den misstänkte vinnlagt sig om samtycke hos den hen vill ha sex med (om en nu ens ska kalla det sex). En sån här lagstiftning skulle inte vara lösningen på allt, men den normerande effekt den skulle ha bör inte underskattas. När lagen mot barnaga infördes var de flesta svenskar kritiska mot lagen och ville kunna fortsätta klå upp sina ungar. Idag är ett sådant ställningstagande otänkbart.

 

Efter en rad uppmärksammade våldtäktsfall, i exempelvis Umeå och Tensta, är frågan högaktuell. Krav ställs från fler och fler på en förändrad lagstiftning. Kampanjen Fatta, som drivs av Femtastic och Crossing Boarders, står idag utanför Riksdagen och läser upp 150 berättelser om konsekvenserna av nuvarande lagstiftning. Flera talare kommer att belysa frågan och precis som S-studenter kräva en samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning.

 

Fler offer ska inte behöva råka illa ut innan det blir förändringar. Det är dags att våra lagstiftare fattar vad som händer och vilka beslut som behöver fattas.

 

Madeleine Bengtsson,
ordförande Borås S-studenter
Libertas

 

 

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *