Farligt när vänstern ger upp missnöjet

Bolsonaro står för en extremhögervändning i den brasilianska politiken. Men hans framväxt hänger ihop med en för nöjd socialdemokrati, skriver Kalle Holmqvist.

 

Högerextreme Jair Bolsonaro från Partido Social Liberal (Socialliberala partiet), som vann söndagens presidentval i Brasilien, är så högervriden att till och med svenska borgare chockerats. Förutom att hata kvinnor, fattiga, homosexuella och transpersoner är hans viktigaste frågor att närma sig USA, förstöra miljön, skära ner på välfärden och privatisera.

 

Bolsonaros kampanj fick ett avgörande stöd från protestantiska frikyrkor och deras ledare. Brasilien är traditionellt katolskt, men exempelvis pingstförsamlingarna beräknas ha över 25 miljoner medlemmar. Brasiliens pingströrelse grundades av svenska missionärer 1911. De vände sig framför allt till fattiga, som tröttnat på katolska kyrkans hyckleri.

 

Men de latinamerikanska frikyrkorna, som götts av ett berättigat missnöje, är själva ofta konservativa, elitistiska och USA-vänliga. Många av dem förespråkar så kallad framgångsteologi – som i motsats till Bibeln menar att pengar är bra och att den Gud älskar blir rik.

 

Att det brasilianska arbetarpartiet Partido dos Trabalhadores (PT) förlorat makten beror delvis på att Dilma Rousseff kuppades bort 2016 och att Lula da Silva (som ledde opinionsmätningarna) förbjöds att ställa upp i årets presidentval. Men att alternativet till Lula blev en högerextremist kräver självrannsakan inom vänstern och arbetarrörelsen i Brasilien.

 

Och för den delen även i den här delen av världen. Brasilianska PT är ett av få latinamerikanska partier som liknar svenska SAP. Det är ett brett parti som bildats ur fackföreningsrörelsen, som i sina bästa stunder genomdrivit konkreta reformer och i sina sämsta stunder stagnerat och anpassat sig till det borgerliga samhället i stället för att förändra det.

 

PT lyckades med mycket, men fick aldrig bukt med korruptionen och våldet. För många blev en röst på Bolsonaro det enda sättet att visa missnöje. När vänstern ger upp systemkritiken, försvarar den rådande ordningen och lämnar över själva revolten och protesten till ultrahögern – då går det åt helvete. Gud bevare Brasilien.

 

Kalle Holmqvist

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *