Fakta är på vår sida!

Ett av de mindre spektakulära – men kanske viktigaste – seminarierna ägde rum i måndags. Torra akademiker pratade om arbetsmarknad och social rörlighet. Det var fantastiskt. För er som inte var där – hav förtröstan! Allt finns att läsa. Gör det och bli upplyst!

Anne Marie Lindgren från Arbetarrörelsens tankesmedja dissekerade den borgerliga arbetsmarknadspolitiken. Fram träder bilden av en politik grundad i en fyrkantig människosyn och en mängd missförstånd vad gäller olika policies effekter. Exmpelvis hur jobbskatteavdraget har använts i Storbritannien för att underlätta situationen för människor på väg tillbaka in på arbetsmarknaden, men som på grund av att det svenska välfärdssystemet skiljer sig från det brittiska på många kritiska punkter får helt andra effekter i här. Läs om detta och mer här!

Statsvetaren Daniel Lind stack sedan hål på den amerikanska drömmen och visade att social rörlighet är betydligt större i Sverige än i USA – där äpplet med stor sannolikhet faller närmre trädet. Hur kommer det sig? Och hur kan vi åstadkomma en fortsatt hög social rörlighet? Läs rapporten här!

/Josefin Hägglund

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *