Facket måste bli vi

Emilia Wikström Melin från SSK, Socialdemokratiska studentklubben i Stockholm, rapporterar från SSU-kongressen. Om behovet av facklig-politisk samverkan och om nya fackliga strategier.

Facklig-politisk samverkan är viktigare än någonsin. Det var budskapet när representanter från LO-förbunden SEKO, Transport, Fastighet, Hotell och Restaurang och GS träffades på SSU-kongressen för att diskutera fackets roll inom den svenska politiken. Samtliga paneldeltagare var rörande överens om att när borgarna monterar ner det svenska välfärdssystemet måste fackföreningsrörelsen aktivt bedriva påverkansarbete. Bra avtal blir mindre värda när politiska beslut går i en annan riktning än vad som gynnar de fackligt anslutna. Det spelar ingen roll hur bra kollektivavtalen än är om a-kassa är så låg att ingen kan våga ta risken att bli arbetslös.

Under seminariet lyftes flera bra exempel på hur facket kan påverka politiken och varför det är nödvänligt. Det kan handla om allt från att kommuner måste öppna dagisverksamhet dygnet runt för att förenkla tillvaron för skiftesarbetande föräldrar till att bygga ut järnvägen för att förbättra möjligheterna till arbetspendling. Utan politiken blir fackföreningsrörelsen svagare och begränsade, vilket spelar borgarna i händerna. För att lyckas menade paneldeltagarna att LO inte okritiskt kan heja på Socialdemokraterna utan att LO måste hitta en roll som pådrivande kraft.

Konstaterades gjordes också att fackföreningsrörelsen måste vakna upp och se att tiderna förändras. Facket måste bli ”vi” på arbetsplatserna, en rörelse där de anställda känner sig hemma. Facket kan inte vara någon som kommer på besök då och då. Genom att synliggöra den fackliga verksamheten och stolthet kommer möjligheterna att driva opinionen öka. För det är trots allt så att fackets styrka alltid kommer att bero på medlemsantalet.

Emilia Wikström Melin

SSK

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *