Ett sommartal med tydligt fokus – men oklar riktning


ANALYS. Mathilda Bandarian kommenterar årets sommartal som hölls av Stefan Löfvén från Bommersvik


Efter en lång sommar präglad av kris, sjukdom och social distansering istället för sol, bad och värme som annars hör årstiden till är det en välkommen känsla av trygghet som förmedlas i årets sommartal. På flera sätt skiljer sig nämligen talet åt från tidigare sommartal med sitt avstamp i en pandemi, men innehållet är på samma gång mer bekant än någonsin. Det finns ett gammalt talesätt som på senare tid cirkulerat som säger att i tider av kris är vi alla socialister. Årets sommartal är ett bra svar på varför det är så. 


Välfärden är den röda tråden genom talet. Gång på gång återkommer sjukvården, skolan, och äldreomsorgen, och det är tydligt att mer än någonsin måste dessa områden prioriteras för att vårt samhälle ska ta sig stadigt ur krisen och återfå en känsla av normalitet. Men målet är inte, som Löfvén vid en punkt uttrycker det, att återgå till det som var innan, utan istället blicka framåt till något ännu bättre. Äldreomsorgen måste rustas upp, fler poliser behövs, och sjukvården behöver enorma resurser och stöd från staten. 


När andra partier de senaste veckorna har prioriterat RUT-avdrag, frågan om sjöfyllans vara eller icke-vara och, i vissa partiledares fall – golf, är det en trygghet att det parti som alltid har prioriterat att bygga en stark välfärd och samhälle sitter vid rodret. Samtidigt är det tydligt att det finns frågor som är mycket mer kontroversiella och problematiska som smidigt nog inte fick utrymme i talet. 


I farten nämns klimatet, som kommer att lämna en ofantligt mycket större kris efter sig än coronan om det inte tas på allvar. I bakhuvudet ekar barnens besvikna rop från Fridays for Future som uttrycker sin ilska över att klimatet och deras framtid alltid prioriteras bort. Migrationen är en annan sådan fråga. Som alltid är det de resurssvaga i ett samhälle som drabbas hårdast av krisen, och det har de tusentals flyktingar som kommit till Sverige känt av i år mer än någonsin. Hur ska de som inte är integrerade i samhället och spänt väntar på besked från Migrationsverket någonsin kunna skyddas från corona om vi inte ens kan skydda de från utvisning? 


Det är frågor som förblir obesvarade i årets sommartal, och som dessvärre antagligen också kommer att förbli obesvarade en lång tid framöver. Vad som dock står klart är detta: vi kommer att ta oss ur den här krisen tillsammans, och när vi i framtiden blickar tillbaka på detta år kommer vi ha anledning att vara tacksamma för att det var en socialdemokratisk regering som styrde landet istället för det högerkonservativa block som vore det ödesdigra alternativet. 


MATHILDA BANDARIAN, LIBERTAS REDAKTION

Share

65 thoughts on “Ett sommartal med tydligt fokus – men oklar riktning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *