En organiserad arbetarrörelse stoppar fascismen

Att stoppa fascismen är hela samhällets ansvar. Och det bästa sättet att stoppa fascismen är en organiserad kamp för vänstern, skriver Alexander Petersson.

 

Någon månad innan jag själv betalade min första medlemsavgift till SSU skedde ett av det värsta terrordåden mot arbetarrörelsen och socialdemokratin i hisotrien när 69 ungdomar kallblodigt mördades på sitt sommarläger med det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF. Totalt dog 77 personer i de två dåden som utfördes efter varandra.

 

En påminnelse om hatets konsekvenser, men också vilka som på riktigt anses vara ett hot mot det orättvisa samhället – arbetarrörelsen. I Sverige marscherar fascisterna på våra gator, de röstar i våra parlament. Hur snälla de än låter är historien fylld av nationalarenor som blivit tortyrkammare, brutala avrättningsmetoder och koncentrationsläger.

 

Platser där man statuerat exempel mot de som hotar det rådande samhället och vågar drömma om något nytt, något vackrare. Dessa ungdomar, våra kamrater, dog för att hatet har tillåtits gro allt för länge. Som Wiehe och Afzelius sjunger:

 

“I mars har du fortfarande tid
Du kan ta det innan knopparna slår ut
Men om du låter det stå kvar tills sommar’n är förbi
så har det växt dej över huvudet till slut.”

 

Det är hela samhällets ansvar att se till så att fascismen inte växer oss över huvudet. Vill du göra något? Gå med i och engagera dig i arbetarrörelsen. Kampen för det rättvisa samhället fortsätter. Det enda effektiva vapnet mot högern och fascisterna är en organiserad arbetarrörelse.

 

Alexander Petersson

Foto: Roberto Maldeno: CC-BY-NC-ND

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *