En nyårshälsning från den avgående redaktören

Nu är år 2022 inne på sina sista timmar och ett nytt år och en ny redaktion kommer att ta vid efter midnatt. Jag vill därför ta tillfället i akt att säga gott nytt år och samtidigt rikta ett stort tack till alla som bidragit till tidskriften under året. Det har varit en ynnest för oss i redaktionen att läsa och publicera era texter! Och stort tack till min redaktion under det gångna året och gänget i Folkhemmet! Ingen nämnd, ingen glömd, men ni är guld värda. 

På grund av valet och en reportageresa till Bosnien-Hercegovina så hanns det tyvärr inte med att färdigställa antologin för 2022, men nyligen fick ni äntligen förra redaktionens antologi, som leddes av Moa Wikén. Givetvis ska även texterna för årets antologi delas med förbundets medlemmar på ett eller annat sätt. Tack till alla som lade ner tid och engagemang för att skriva en text på vårt tema ’Systemskifte’! 

Och några tankar inför det nya året:

Det är nog många som ser fram emot det nya året. Kanske har man kommit in på drömutbildningen eller drömkursen till vårterminen. Eller har andra trevliga planer som att kanske flytta ihop med kärleken eller bli klar med en efterlängtad examen så att man äntligen kan börja praktisera yrket man sett fram emot så länge. 

Men det finns också många som bävar inför det nya året. Ett år som kommer bjuda på en lågkonjunktur som bedöms hålla i sig till 2024. Folk som har det svårt ekonomiskt på grund av de höga priserna på el och livsmedel och som fortfarande inte har fått ett öre av det elstöd som de blåbruna utlovade skulle vara på plats 1 november. Det är två månader sedan och det enda besked som getts är att en utbetalning kommer att ske via försäkringskassan i februari ”om inget oförutsett händer”. Deras elprismodell exkluderar också de som går på socialbidrag eller har en postnummer som råkar vara i Norrland. Men de som har tillräckligt mycket pengar och bor i rätt del av landet kommer bli kompenserade för sina elkostnader!

De finns också de som är rädda för att förlora jobbet som en konsekvens av lågkonjuktureren som vi går emot. På grund av att de blåbruna sänker skatten för de som tjänar mest medan de inte ger i närheten av tillräckligt mycket i generella bidrag till landets kommuner och regioner så kommer det också bli nedskärningar i vår välfärd, åtminstone på vissa håll.

Som socialdemokrater måste vi alltid hålla de blåbruna ansvariga för sina svek och förfärliga politik gällande allt från migration och skattefrågor till klimat och brottsbekämpning, med mera. Vi måste vara det bättre exemplet och alternativet. Det måste finnas konfliktytor i politiken, inklusive gällande brottsbekämpning och migration trots att det är frågor där Socialdemokratin känner sig mest hemma. Och där är idéutvecklingen en viktig grundsten i arbetet! Att debattera och argumentera, att ta fram de bättre förslagen som är baserade på forskning, solidaritet och gammalt hederligt vett. Så sträck på fingrarna och börja skriva på ditt tangentbord. Eller vässa pennan och sätt igång för hand. Men skriv och bidra till idéutvecklingen och opinionsbildningen i 2023.

Vi ses på barrikaderna.

Sofia Hvittfeldt, Tidskriften Libertas redaktör 2022

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *