En ny regering kräver nya drömmar

WEB_INRIKES

Den nya regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nu formad och åtta år av borgerligt styre är över. Foto: TT/Scanpix

 


Åtta år av högerstyre
räckte för Sverige. I fredags framförde Stefan Löfven sin regeringsförklaring och presenterade sina statsråd från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Drömmen om en ny regering, den som så många burit på de senaste åtta åren, är nu uppfylld.

 

Jag erkänner: Jag hade tårar i ögonen under Löfvens regeringsförklaring. Men det tror jag faktiskt inte att jag var ensam om. Jag var nog inte den enda som tänkte “Äntligen. Äntligen ska vi börja bygga upp och reparera”. Vi bjöds på en rad löften i fredags att vara glada över. A-kassan och sjukförsäkringen ska återupprättas, 90-dagarsgarantin ska införas, så även en tredje pappamånad. Palestina ska erkännas som egen stat (!), en antirasistisk strategi ska formas och regeringen ska kalla sig feministisk. Allt det är bra, men det är förhoppningsvis bara början.

 

Byggandet av ett jämlikt, hållbart och ekonomiskt välmående samhälle är en evig process. Det går inte att bli klar, nya projekt och nya problem kommer alltid dyka upp. Just därför är det så otroligt viktigt att vi aldrig nöjer oss. Vi vet till exempel att införandet av en tredje pappamånad inte är bra nog. Det långsiktiga målet bör vara delad föräldraförsäkring, ett helt jämställt uttag. För det ska vi fortsätta kämpa. Vi vet också att en antirasistisk strategi från regeringen bara är steg ett. Strategier kan inte av sig själva bryta strukturer, det långsiktiga målet är givetvis ett samhälle utan rasism. För det ska vi fortsätta kämpa. 90-dagarsgarantin kommer inte heller vara någon mirakelkur som får ungdomsarbetslösheten att försvinna med ett knapptryck. Men det är första etappen på vägen mot ett samhälle där fler har ett jobb. Och även det ska vi fortsätta kämpa för.

 

Vi är många som lagt all vår tid och all vår energi de senaste åtta åren på slutmålet: En ny regering. I den kampen har vi kanske i bland glömt att en ny regering faktiskt inte alls är målet- det är början på den verkliga utmaningen. Det är först nu, med en rödgrön regering, som vi på allvar kan börja kämpa för en ny politik.

 

Vi måste komma ihåg att de vackra ord vi hörde i regeringsförklaringen, de som stundtals fick det att tåras i ögonen för oss känsliga tittare, också var löften. Samhällsklyftorna ska krympa, miljömålen ska hållas, skolresultaten ska bli bättre, jobb ska skapas, bostäder ska byggas, jämställdheten ska bli central. Allt detta finns det anledning att om och om igen påminnna om. Det är viktigt för den nya regeringen för att den ska framstå som trovärdig nog att hålla sina löften, och det är viktigt för att samhället faktiskt ska bli bättre.

 

Vi kan njuta av faktumet att den nya regeringen är på plats i någon vecka till. Någon belöning ska vi väl ha efter åtta år av politisk depression. Men så fort vi vant oss lite, så fort vi på riktigt kan landa i vetskapen om att åtta års högerstyre är över så är det dags för nya tag. Och då är det viktigare än någonsin att vi låter våra politiska idéer flöda. Att vi sprider vår politik, att vi inspirerar och influerar, att vi tjatar, skriver motioner, lyfter nya röster och samlar oss tillsammans.

 


För det är nu
vi har chansen att förverkliga de idéer vi bär inom oss. Det är nu vi kan förvandla en regeringspolitik som redan är bra till något ännu bättre. Vi har ju redan klarat första fasen, vi lyckades med regeringsskiftet. Men vi är långtifrån färdiga. Nu är det dags för nya drömmar att gå i uppfyllelse.

 

Liss Jonasson
Libertas

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *