En nazist i kostym är fortfarande en nazist

Libertas Mathilda Bandarian recenserar Maria Robsahms bok “Sverigedemokraterna och nazismen”


Historien upprepar sig, och för varje gång känns påminnelsen allt mer smärtsam. När vi möttes av nyheten om massakern på Utöya 2011 var det svårt att tänka sig att endast 66 år hade gått sedan Nazitysklands fall. Skjutningarna i Pittsburg 2018 och Christchurch i Nya Zeeland 2019 påminde oss återigen om att den våldsamma högerextremismen och nazismen lever vidare. Men det mest allvarliga och smärtsamma är ändå inte när det besinningslösa våldet upprepar sig, utan när dess ideologi åter normaliseras. Vi har sett det 2010 när Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen, 2016 när Donald Trump valdes till president, och idag år 2020 när det är mer normalt och accepterat än någonsin.


Det är mot denna bakgrund som Maria Robsahms bok “Sverigedemokraterna och nazismen” framstår som viktigare och mer aktuell än någonsin. I en tid då flera riksdagspartier har inlett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna och påpekanden om deras rasism beskylls för “brunsmetande” behöver vi bli påminda om exakt allt det som inte är normalt med dem och vad som hände senaste gången ett sådant parti nådde makten.


Robsahm går stegvis och grundligt igenom Sverigedemokraternas snåriga historia. En kronologisk och saklig redogörelse för de händelser och personer som format partiet blandas med analyser av partiets vanligaste lögner och myter. Det skapar en dynamik i texten som först lockar till sig läsarens nyfikenhet för de okända nazister och frivilliga i Waffen-SS som bildade partiet, för att sedan skapa en oroväckande känsla i magen med frekventa påminnelser och exempel på hur dessa personers verk och tankar lever kvar i partiet än idag. Varenda tänkbar invändning mot Sverigedemokraternas rasism bemöts med en analys som sedan slår hål på den falska föreställning som sprids från partiets företrädare.


Denna bok kommer inte att toppa några bästsäljarlistor, av den enkla anledningen att den inte använder ett invecklat, överdrivet eller excentriskt språk som så ofta efterfrågas och återfinns i vår tids samhällskritiska bästsäljare. Snarare än att ta formen av en populistisk bladvändare är denna bok avskalad, rak och informativ. Det är en bok som skrivits i syfte att informera och utbilda, och skulle göra sig bäst om den används till just det. Hade den etablerats som kurslitteratur för gymnasiestudenter på lektioner i samhällskunskap hade vi nog sett en långsam men stadig förändring i attityden mot Sverigedemokraterna, och viktigast av allt hade den haft potential att förhindra att unga personer lockas in och luras av Sverigedemokraternas billiga lögner.


Robsahm påminner oss om att ignorans i informationens tidsålder är ett val. Idag kan ingen som har tillgång till internet påstå att de inte visste. Som nazisterna dock var väl medvetna om, och som Sverigedemokraterna också lärt sig, så kan även den värsta och mest osannolika lögn bli en sanning om den upprepas tillräckligt ofta, och en av de allvarligaste etablerade lögnerna i vår samtid är att Sverigedemokraterna inte är rasister med sin grund i den nazistiska ideologin. Men en nazist i kostym är fortfarande en nazist, och det är en välbehövlig påminnelse som boken förmedlar till läsaren. Det hela sammanfattas kanske allra bäst i Maria Robsahms egna ord: “Alltihop är en del av en iskall strategi. Gång på gång testar SD gränserna för vad som kan sägas, vad som kan göras. Ibland backar de, men snart försöker de igen och så pressar de fram normaliseringen steg för steg. Tro inget annat”


Mathilda Bandarian, Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *