En klassanalys behöver implementeras i ungas engagemang

 

Många av dagens unga är politiskt medvetna och till och med samhällsengagerade, trots att äldre ofta vill hävda att det enda vi gör är att med likgiltighet inför omvärlden spendera våra dagar framför datorn. Det går inte att förneka att många kallar sig själva för feminister, antirasister, går i Pride-tåg och så vidare. De engagerar sig på olika sätt, antingen i någon politiskt obunden organisation så som Greenpeace och Amnesty eller i partier som Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. Det gemensamma för sådana organisationer och rörelser är att de oftast saknar en korrekt klassanalys och avstår från att kritisera dagens ekonomiska system.

 

Problemet är att det är just det ekonomiska systemet som är centralt och avgörande för resten av samhället. Kapitalismen förstärker förtryck så som rasismen och patriarkatet, den gynnas av diskrimineringen på arbetsmarknaden. Kapitalismen är även ett av de största hoten mot miljön då profiten prioriteras framför allt annat, vilket gör att till exempel föroreningar – en del av produktionen världen över – blir ett sekundärt problem. I bästa fall är vissa av dagens progressiva rörelser medvetna om klassamhället, men gör inte mycket för att kämpa emot det då de inte anser att det är en konsekvens av det ekonomiska system vi lever i.

 

Tyvärr har en del av vänstern sig själva att skylla för att det blivit så här, att unga idag väljer att engagera sig i en rad andra partier och rörelser istället för socialdemokratin och arbetarrörelsen. Socialdemokraterna, det trots allt största partiet på vänstersidan, har inte stått ut i mängden. Istället har de fört en politik som inte strävar efter någon större och mer långsiktig samhällsförändring (självklart gäller inte detta partiets alla medlemmar). Det har inte pratats tillräckligt mycket om klass eller det ekonomiska systemet och dess konsekvenser. Däremot är vi uttalade feminister, antirasister, för en grön miljöpolitik et cetera. Varför gå med i SAP när det finns ett brett utbud av andra snarlika alternativ som dessutom ses som mer “hippa”?

 

En lösning folk brukar hänvisa till vad gäller problemet med att det är för få unga som engagerar sig i vår rörelse är att det bör finnas fler under 35 som är förtroendevalda och så vidare. Visst, det kan säkert vara positivt. Men om man tror att det är huvudproblemet missar man mycket. Bernie Sanders var inte precis ung men lockade ändå till sig många unga väljare.

 

Om vi fortsätter på det spåret vi är på väg mot riskerar vi att förlora en hel generations engagemang. Det är inte en självklarhet att unga alltid kommer vara lika samhällsintresserade som idag. En risk är att de märker att deras aktivism, så att säga, inte förändrat samhället. Då kommer det att verka meningslöst att organisera sig. Det är avgörande att vi tar vara på det engagemang som finns. Än är det inte för sent att implementera en korrekt klassanalys och antikapitalism i dagens ungas engagemang.

 

De samhällsproblem som unga väljer att engagera sig för idag är relevanta och bör självklart vara det även för socialdemokratin. Men att tro att samhällets alla problem kommer att lösas utan en vettig klassanalys och förändring av det ekonomiska systemet  är felaktigt och naivt. Denna generation kommer inte få som den vill, de kommer inte rädda miljön, krossa patriarkatet eller rasismen, om de inte gör något åt det som driver den – kapitalismen.

 

 

Selma Haskovic

Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *