Elisabet Fjellström: Min sexualpolicy

domarklubba1

Elisabet Fjellström från S-studenters förbundsstyrelse skriver här om hur hon tycker sig ta ansvar för sitt förhållningssätt till andra i en intim situation. Nu är det er tur att göra likadant.

 

I debatten kring våldtäkter, samtyckesbaserad lagstiftning och var gränsen egentligen går så tar jag tipset från den nu något ökända debattartikeln som Sydsvenskan publicerade 28 januari. Där får kvinnor tipset att sätta upp tydliga regler i kontakt med män så att det inte blir problem senare. Jag har aldrig tidigare trott att det skulle behövas, utan att umgänge och sex mellan individer ska vara samtyckesbaserat och lustfyllt. Om det inte är det så är min analys att det rör sig om en våldtäkt.

 

Då jag inte är jurist eller tillhör någon annan profession som kan de exakta gränserna mellan vad en våldtäkt är och inte är det högst amatörmässigt. Men jag bestämde mig ändå för att skapa ett policydokument som jag kommer att följa och som de jag har en intim relation med också ska följa för att allt ska bli så bra som möjligt.

 

Här är mina tydliga, konkreta regler i kontakt med män och i synnerhet kontakt med män i intima situationer så att vi kan undvika att du våldtar mig (det gäller även kvinnor, men mest män).

 

Min relations/sexual-policy:

 

 Jag är en individ, var vänlig att respektera detta.
 Det finns lagar som gäller i förhållandet mellan människor, följ och respektera dessa.
 FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna omfattar även mig, var vänlig att respektera detta.

 

Om vi ska vara i en intim situation så gäller lite tillägg till de tidigare, då det enligt många källor kan vara lite mer komplicerat att riktigt förstå olika tecken och koder som intima situationer har. Detta har visat sig genom våldtäktsfall och debatter.

 

 Vill du ha en intim situation med mig får du respektera de gränser jag sätter upp
 I en intim situation vill jag vara vid medvetande.
 I en intim situation vill jag känna mig trygg
 I en intim situation vill jag inte känna mig pressad att göra något jag inte känner mig bekväm med.
 I en intim situation vill jag kunna avbryta om något känns fel, detta kommunicerar jag via ett ”nej” eller ”sluta”, om vi inte pratat tidigare om att vi i stället ska säga ”gul” eller ”röd” när/om något känns obekvämt.
 Förtydligande i ovanstående: jag förbehåller mig rätten att ändra mig. I början, mitten eller slutet på en intim situation.
Ytterligare förtydligande: Även om jag tidigare gått med på något gäller det inte automatiskt i fortsättningen.
 Om jag uttryckt att jag inte känner mig bekväm med något ska du avbryta genast och låta mig berätta vad som känns fel.

 

Det kanske viktigaste:
 Jag ska vilja ha en intim situation med dig och du ska vilja ha en intim situation med mig.

 

Om något av detta känns svårt att respektera så får du vänligen vända dig till någon annan som kanske har andra regler/policys i sin kontakt med människor. Om du bryter mot något av detta i en sexuell kontext så kommer jag att uppleva det som en kränkning och ja, till och med en våldtäkt.

 

Nu har jag tagit mitt ansvar för hur jag vill att vi ska förhålla oss till varandra, då kan du ta ditt ansvar.

 

Elisabet Fjellström

S-studenters förbundsstyrelse

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *