Elinor Odeberg: Ett svart rosenbad

Igår beslutade S-styrda Botkyrka kommunfullmäktige slutgiltigt att sälja ut 1300 bostäder till ett riskkapitalbolag. Detta trots en namninsamling av tusentals namn som pågått i mer än ett halvår och den stora gräsrotskampanjen “Alby är inte till salu”, med krav på folkomröstning om utförsäljningen. Efter beslutet klubbats igenom fick ledamöterna ta emot svarta rosor från besvikna och arga Albybor. 

 

Såhär långt kan det tyckas oförståeligt att socialdemokrater kör över medborgarna på det här viset. Det är därför läge att nyansera bilden av den bostadspolitiska situation vi befinner oss i.

1

2011 fick bostadsrättsägare och villaägare 39,6 miljarder i statliga bidrag, i form av ränteavdrag och rot-avdrag. Hyresrättsinnehavare fick 0 kr, parallellt med att miljonprogrammen är i akut behov av upprustning.

 

Regeringen snedvrider medvetet bostadspolitiken till förmån för ägande. Detta gör att det inte byggs nya hyresrätter, att befintliga hyresrätter säljs ut eftersom att kommuner med en majoritet hyresrätter i sitt bestånd missgynnas ekonomiskt (ex Botkyrka) och att Sverige nu är ett av de länder som har allra högst privat skuldsättning i världen. Den av regeringen framkallade bostadsbristen tvingar alla som kan till att ta lån och lämnar resten på bar backe.

 

Om du vill säkra rätten att bo är det tufft att vara lokalpolitiker när moderater sitter vid makten.

 

Med detta är inte sagt att det någonsin är acceptabelt är trampa på en folkrörelse på det sätt som S i Botkyrka kommunfullmäktige gjort. De kunde ha tagit medborgarna i hand och tågat till Rosenbad istället för att sätta svarta rosor i vatten. Deras agerande har skadat socialdemokratins trovärdighet, i en tid då den behövs som mest.

 

Det är djupt beklagligt att partiet nu får klä skott för regeringens misslyckade bostadspolitik.

 

Elinor Odeberg

Libertas redaktör

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *