Elda under din vrede

När valresultatet började trilla in i söndags kväll vad det tufft att ta, en tryckt och deppig stämning spred sig i vallokalen. Inte nog med att det gick fruktansvärt dåligt för oss, det gick bra för SD. Här hade det kunnat stanna, det kändes som att man bara ville gå hem och dra något gammalt över sig och strunta i politiken. Så det var med hängande huvud jag gick till Laboremus första medlemsmöte för terminen i måndags, med valresultaten fortfarande ofärdiga och insikten om förlustens innebörd som en svart klump i magen.

Tre timmar senare gick jag därifrån. Då hade besvikelsen i magen ersatts av en röd glöd, tankarna hade klarnat och motivationen var återigen där. För sådant är engagemanget, sådant är värdet av att organisera sig tillsammans med andra, att ingen motgång blir för tung att bära när man bär den tillsammans.

Under en intensiv valrörelse, med dörrknackningar och cafétält, föreläsningar och samtal, har Laboremus medlemsantal ökat dramatiskt och viljan att aktivera sig likaså.

Nu ser vi fram emot en höst fylld av idépolitiska samtal. En föreläsningsserie om systemskiften och fortsättningen på vårens favoriter: ett feministiskt nätverk och frukostseminarierna om kunskap och politik. Dessutom en studiecirkel, en Drömfabrik, där våra visioner ska diskuteras och den konkreta politiken utmejslas, samt en massa andra sociala, kulturella och politiska aktiviteter.

Den inspiration som det ger att vara engagerad i en studentförening, där medlemmarna kommer samman för att alla tror på att samhället går att förändra, där det finns solidaritet och ideologisk debatt, där man har något gemensamt, vare sig man är statsvetare eller kemist eller litteraturvetare, det är otroligt vackert. Det är så en rörelse byggs, så den växer sig stark, så den utvecklas.

Så, valnederlaget till trots, och med en bävan inför vad det kommer att innebära för vårt samhälle, så finns det styrka att hämta där vår rörelse föddes, i värdet av att organisera sig, att samarbeta.

/Johanna Pettersson, aktiv i Laboremus (Uppsala) och Libertas redaktör

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *