Elda under din vrede

anigif_enhanced-buzz-15493-1389323477-9_preview

Gårdagens riksdagsomröstning ledde till att regeringen utlyste nyval. Libertas redaktör Madeleine Bengtsson är heligt förbannad på fascister, liberaler och konservativa som tvingat fram den här situationen.

 

Ilskan. Besvikelsen. Tröttheten. Vreden.

 

Sverigedemokraterna visade i onsdagens budgetdebatt sitt rätta jag och att det egentligen bara är en sak som gäller för partiet: minskad invandring. I argumentationen för deras ståndpunkt har de ideligen lyft fram lögner för att framstå som rumsrena och inte alls främlingsfientliga. Men denna argumentation är ihålig och visar bara en sak: att SD är ett rasistiskt och fascistiskt parti.

 

När det gynnar SD lovordar partiet ansvar och praxis. När de raggar röster vill de gärna prata välfärd och sänkt pensionärsskatt. Men i själva verket – vilket blev smärtsamt tydligt igår – vill de bara ha största möjliga inverkan på invandringspolitiken. No matter what.

 

Alliansen hade vid omröstningen igår möjlighet att stoppa fascisternas maktanspråk. Från konservativa och verklighetsfrånvända Moderaterna och Kristdemokraterna kom det förstås ingen tillstymmelse till solidaritet. Men Folkpartiet och Centerpartiet (båda med socialliberala falanger) – en kunde förvänta sig mer av dem. Att de hade lite ryggrad. Hur svårt hade det varit att bara lägga ner rösterna? Lämna det sjunkande skeppet Alliansen, svälja stoltheten och planera för nästa valrörelse? Ta emot den hand som sträckts ut?

 

Istället ges SD möjlighet att vitt och brett sprida sin rasistiska propaganda. Att befästa sin problemformulering. Ansvaret ligger tungt på såväl deras väljare som på Alliansen som tillåter detta att ske och som tvingat fram ett dyrt och oförutsägbart nyval. För att citera ideologen Anne-Marie Lindgren:

I valet mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer borgerligheten Sverigedemokraterna. I valet mellan att bryta blockgränsen och att bryta gränsen mot extremhögern väljer de extremhögern. Och jag undrar, med en blandning av ilska, oro och uppgivenhet, om de egentligen förstår vilka krafter det är de just nu legitimerar.

 

 

Men samtidigt: med det parlamentariska läget vi haft sedan valet skulle det bli otroligt svårt att bedriva någon som helst progressiv politik. Eller en borgerlig. Hela tiden skulle SD kunna sätta käpparna i hjulen. Kanske var det detta Alliansen anade och tänkte att det är bättre att göra processen kort. Att ett nyval är det minst dåliga av urusla alternativ.

 

Likväl är det Alliansen och SD som har satt oss i den här soppan. Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade kunnat vika sig för högern eller fascisterna, men istället väljer regeringen att utlysa nyval. De visar i aktion att samarbete med SD aldrig kommer på fråga – till skillnad från Alliansen som bara gör det i retoriken.

 

Det är sorgligt och för jävligt att det ska behöva bli så här. Att fascister idag har den här makten i Sverige är vansinne och borde få varenda en att gå man ur huse. Den 22:a mars 2015 ska vi stoppa SD:s framfart. Vi ska förändra styrkeförhållandena för att återigen kunna bygga ett jämlikt och hållbart samhälle. Nu använder vi ilskan till att sätta folk i rörelse.

 

Elda under din vrede
med maktens nyheter
Dämpa inte din smärta
över livet
som stjäls ifrån oss
Trösta inte din sorg
över världen
som våldtas
inför våra ögon
Elda under din vrede

 

Ingrid Sjöstrand

 

Eller för att citera debattören Kawa Zolfagary:

Nu är det jag som går på facklig kurs och blir mer aktiv i facket.
Nu är det jag som går på mitt partis lokala medlemsmöte.
Nu är det jag som engagerar mig i en kulturförening.
Nu är det jag som startar en antirasistisk grupp i mitt område.
Nu är det jag som stöttar den lokala kvinnojouren.
Nu är det jag som blir volontär.

 

Jag tänker inte vänta på att någon annan förändrar saker. Nu är det jag som gör något åt saken. För om man inte gör något nu, idag, så märker man plötsligt att det är för sent.

 

Madeleine Bengtsson

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *