Även om maten blir dyrare så är det glädjande att fler och fler väljer ekologisk mat. “Rekordförsäljningen av ekologiska varor innebar en ökning med 0,8 procent jämfört med året före och nästan en fördubbling jämfört med 2004” skriver DN.
De varor som säljer bäst är ekologiska mejerivaror och ekologisk frukt. De står nu för sju respektive sex procent av den totala försäljningen av de båda varugrupperna. Förra årets raket är ekologisk fisk, vars försäljning tiofaldigades, från 0,3 till tre procent, mot året innan. Även ekologiskt kaffe, te, chokladdryck och frukt sålde bra, medan kundernas intresse för ekologiskt kött svalnade något.
S-studenter i Borås har inriktat sig mycket på ekologisk mat och ordnade förra året en paneldiskussion där man diskuterade studenternas ekonomi kontra ekologisk mat. Då medverkade bland annat Bo Filhade. butikschef på Coop, Anna Nyberg från SLU och Alex Bergström från (s) engagerad i miljöfrågor. Intresset för ekologisk mat visade sig vara stort hos studenter. En lärdom från paneldiskussionen blev att cornflakes, potatis och morötter ligger i ungefär samma prisklass oavsett ekologiskt eller inte. Dessutom smakar bananer och cornflakes bättre än besprutad mat.
Toppen, att försäljningen stiger!
Skrivet av redaktionsmedlem Linda Schoultz