Egna barn och andras ungar

Obevakade tvätterier är populära fritidsgårdar bland fattiga romska barn i Bryssel när regnet faller. Barn i alla åldrar, klädda i trasiga träningsoveraller, leker på golvet i just en sådan tvättstuga när jag och min kompis stiger in med våra tvättsäckar en ruggig höstkväll. De ber oss om pengar, une petite piece s’il vous plait, rabblar de som ett mantra, men den här gången får de inga pengar. Vi lassar in vår tvätt och går för att handla något i butiken bredvid.

När vi kommer tillbaka har alla våra maskiner på ett mystiskt sätt gått sönder. Barnen ler finurligt. För en petite piece erbjuder de sig att laga maskinerna de just stängt av. Vi suckar och börjar om från början, med nya maskiner, skitförbannade på de små liven. Nu vågar vi inte lämna lokalen. Någon gång måste tvätten bli klar. Regnet faller, vi stirrar surt på barnen och de flinar glatt mot oss.

I brist på annat att göra inleder vi någon form av samtal. Var bor ni? Var går ni i skolan? Vad gör era föräldrar? Sakta klarnar bilden. Barnen kommer från en ruffig betongförort långt utanför Bryssel. Om sina föräldrar vill de inte säga många ord. En gång fick de nya pennor i skolan men de har inga böcker och skolan slutar klockan tre. Därefter: ingenting.

Under tiden tvätten snurrar faller maskerna från ungarna. De är inte läskiga ligister, inga tattarungar med förvildade sinnen. De är fattiga barn som i stället för att spela boll och läsa läxor hänger i tvättstugor för att det är kallt ute.

Varje dag diskrimineras romer runtom i Europa och vissa länder diskuterar till EU-parlamentets förfäran (!) möjligheterna till en särskild lagstiftning för romer. Man kan bli upprörd för mindre. Genom att måla ut romska barns föräldrar som lata, kriminella och smutsiga läggs ansvaret för romernas situation enbart på romerna själva, och i förlängningen på deras barn.

Någonting är det som gör att förtrycket av romer betraktas som legitimt och många har forskat i vad. Som om just det vore mer intressant än att undersöka hur framtiden för Europas romer skulle kunna förbättras och rasismen motas i grind.

Share

13 thoughts on “Egna barn och andras ungar

 1. Pingback: Oriental Slot

 2. Pingback: this link

 3. Pingback: go to this site

 4. Pingback: replica relojes

 5. Pingback: Zastave Arms AK 47 Pistol Zpap92

 6. Pingback: social media marketing agency Hong Kong

 7. Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Terrific blog and superb style and design. cheap flights 2CSYEon

 8. Pingback: Daintree Condo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *