Eduard Bernstein, 100 år senare förvånansvärt aktuell

Eduard Bernstein, länk till Stora norske leksikonet där bilden är hämtad.

Eduard Bernstein

Eduard Bernstein beskrivs som en av dem som lade grunden för socialdemokratin. Samtidig med Engels, Kautsky, Marx och Luxemburg skrev och debatterade han och när jag läser hans bok Socialismens förutsättningar och socialdemokratins uppgifter, Arkiv förlags klassikerserie är det flera saker som gör att jag undrar om det är för dagens socialdemokrater han skrev.

När vi står handfallna inför livspusslet som politisk fråga påpekar Bernstein (s187) att arbetstidsförkortning handlar om att överföra makt och pengar till löntagare. Kampen för kortare arbetstid är en kamp om vinsten och den har varit osedvanligt bra i svenska företag de senaste 20 åren.

Och precis som vi talar om småföretagare och hur vi ska nå dem skriver Bernstein (s. 228) om Agrarfrågan, frågan om hur socialister ska ställa sig till småbönder. Även om de inte är lönearbetare tillhör de de arbetande klasserna i de fall de inte har tom besittningsrätt eller bördsprivilegier att tacka för sin existens. Många sidor ägnas åt småbönder som vid den tiden utgjorde en stor del av väljarskaran. Idag är bönderna få, men småföretag (där bönder ofta ingår) desto fler.

I en tid när man internt ofta hör att vi egentligen bara förlorar val eftersom DN, SvD och Expressen inte gillar oss är det väl värt att söka inspiration  såväl om aktuell problemformulering hos tänkare som varken kunde se allmän rösträtt eller reell yttrandefrihet som en självklarhet.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *