Det enkla svaret

finger_pointing_027

Utan kunskap om klassamhället är det svårt att förstå förändringar och förtryck. Då kan svaren en söker bli felaktiga.

 

Vad händer när arbetare förlorar sin klassmedvetenhet? Etnicitet kan lätt förblinda arbetare så att de glömmer bort sina gemensamma intressen. Jag tänker på att en så stor del av LO-kollektivet röstar på SD. Hur främlingsfientlighet och rasism kan splittra arbetare, när de istället borde ena sig.

 

En gammal taxichaffis, som lagt yrket på hyllan, berättade något för mig. Enligt honom så kunde man leva på yrket när han en gång började på 80-talet. I ETC läser jag om förare som arbetar 200 timmar i månaden och ändå måste gå till socialen. Den gamles förklaring? ”När invandrarna kom förstörde de för allihopa”.

 

Kunde han inte se kopplingen mellan avregleringen av taximarknaden som skedde på 90-talet och ett överutbud av taxibilar som växt sedan dess? Fri prisbildning och fri konkurrens ska enligt marknadsfundamentalister alltid leda till en bättre värld för alla. Men det har det inte. Istället konkurrerar arbetare mot varandra genom att jobba med F-skattsedel och kunderna har inte fått några billigare taxiresor heller för den delen. Istället har de stora taxibolagen, de som äger växlarna, gått segrande ur det hela.

 

Genom denna avreglering så har man ställt arbetare mot arbetare. Infödda svenskar mot invandrare. Men konkurrens mellan enskilda människor går emot det fackliga löftet. Att aldrig någonsin arbeta till sämre lön eller villkor än de man kommit överens om. Enkelt uttryckt – solidaritet – ett ord som idag förpassats till en klubb på Stureplan.

 

Jag tycks mig se samma mönster i resten av samhället. Enkla förklaringar på komplicerade problem sammanfattas med ett enda ord: invandrare. Men kan det vara så att alla dessa försämringar har en annan orsak? Kan det vara så att vi gått från ett samhälle där vi tog hand om varandra till ett samhälle där alla får klara sig själva? Ett samhälle med vassa armbågar.

 

Jag skulle vilja be den gamla taxichaffisen att tänka om. Vad förstör samhället? Invandrare? Eller är det kanske någonting annat?

 

Dennys Bello

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *