Det är tre minuter till midnatt

doomsday-clock

Domedagsklockan utvecklades av forskare på 40-talet för att uttrycka hur nära mänskligheten står inför att utrota sig själv. Klockan har aldrig varit närmare midnatt än idag.

 

Vad är klockan? Ja, sedan den 23 januari 2015 är den så kallade domedagsklockan är just 23:57 och vi har av allt att döma försovit oss med råge. Världen har inte varit så här nära midnatt sedan 1983, då kalla kriget var som varmast. Vad innebär då detta? Något förenklat innebär det att mänskligheten står närmare avgrundens rand, att hotet från klimatförändringar och kärnvapen är större än det varit på över 30 år och det är hög tid att agera.

 

Domedagsklockan skapades 1947 av en grupp forskare vid University of Chicago i deras tidskrift, Bulletin of the Atomic Scientists, som ett svar på det nya hotet mänskligheten stod inför – kärnvapen. Ju närmare midnatt klockan tickade desto större var hotet, vid midnatt skulle fullt kärnvapenkrig råda.

 

Tanken med klockan var att förmedla att hotet var brådskande och att något måste göras innan klockan slår midnatt. Närmast midnatt var världen 1953 då USA och Sovjetunionen genomför tester av vätebomber om vartannat, då var det två minuter till midnatt. Längst från midnatt var världen 1991 då USA och Sovjetunionen skriver på ett nedrustningsavtal, START 1. Senare samma år disintegrerar Sovjetunionen.

 

Sedan 2007 tas även klimatförändringar, som onekligen utgör ett hot mot vår överlevnad, med i kalkylen. 2010 var det sex minuter till midnatt, 2012 var det fem minuter till midnatt. 2015 är det tre minuter till midnatt. Jag behöver nog inte upplysa läsaren om vad som kommer att ske om vi fortsätter i samma takt.

 

Det kan verka alarmistiskt och nästan lite överdrivet att tala om ”domedagen”. För övrigt tog väl kalla kriget slut? Klimatförändringar är ju ett faktum, men har vi inte skrivit på en massa avtal för att ta itu med det? Jo, men det räcker inte. Kärnvapnen finns kvar och koldioxidutsläppen fortsätter. Just nu pågår en konflikt som hotar att slita isär Ukraina samtidigt som den sätter USA och Ryssland på kollisionskurs med varandra. Avtal för att minska utsläpp kan ju ha en poäng så länge de följs, men när utvecklingsländerna nu också vill ha ökad tillgång till fossila bränslen ökar utsläppen ändå.

 

Vi måste helt enkelt göra något åt situationen nu, innan det är för sent. Det kan verka osannolikt att mänskligheten går under, och det kanske till och med är det, men vi kan inte blunda för de existentiella hot vi står inför längre. Det är svårt att ta till sig var klimatförändringar innebär i praktiken och hittills har ju ”bara” två kärnvapen använts, även om vi kommit sjuhelsikes nära alltför många gånger.

 

Domedagsklockan kan vridas tillbaka, den går inte per automatik framåt. Tiden kan inte vridas tillbaka och vi får tyvärr inga andra chanser när det gäller dessa frågor. Vi bör inte stirra oss blinda på en domedagsklocka, men den bör uppmärksammas och vi borde minst sagt hålla ett öga på vad klockan är. Vi har helt enkelt inte råd att komma för sent.

 

Alfred Esbjörnson
Sapere Aude

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *