Den viktigaste frågan

662a419f92-10364666_10152187892938719_643105914_n

I maj har Socialdemokraterna kongress. Då finns det möjlighet att förändra partiets inställning till individualiserad föräldraförsäkring. Och det måste verkligen bli av, anser Libertas Madeleine Bengtsson. Oavsett om några gubbar blir sura. 

 

Att föda ett barn. Vad innebär det egentligen? Vissa kan det, andra kan det inte. Att göra det sägs vara en ynnest, meningen med livet och sånt. Det går också att hävda att det är livsfarligt och en bromskloss för den privata ekonomin.

 

Klart är i alla fall att barnaalstrandet är ett ok som ickemän måste bära. Oavsett om det planeras för barn eller ej. Har du, eller ser ut att ha livmoder, förväntas du någon gång vilja ha en bulle i ugnen. Förväntningarna på kvinnor vs män påverkar karriärmöjligheter, inkomsten och friheten. Det där potentiella barnafödandet sätter käppar i hjulen för så mycket.

 

Jag läser Kristina Sandbergs augustprisvinnande trilogi om Maj i Örnsköldsvik som på 30-talet blir gravid. Ett faktum som på den tiden innebar att hon vackert fick finna sig att leva med alkoholiserad, psykiskt sjuk make och bli småkaksbakande husmor vid 20 års ålder. Jag läser Lillemor Östlins memoarer, Hinsehäxan, om de vedermödor hon fick genomgå efter hon blev våldtagen och gravid som 16-åring. Dessa unga kvinnor som tvingas in i relationer de inte vill ha, som förlorar sina möjligheter till skälig försörjning och vars frihet inskränks på grund av graviditet.

 

Mycket har hänt sen dess, men samtidigt: så mycket står fortfarande stilla. Det är fortfarande en jävla nitlott att födas med livmoder och äggstockar. Sverige må vara det i land i världen där det är som minst dåligt, men det är baske mig inte bra.

 

Medlingsinstitutets rapport om lönebildningen för 2014 visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män, efter en standardvägning (där hänsyn till att kvinnor och män jobbar inom olika branscher och med olika tjänstgöringsgrad – no shit sherlock) uppgår till 5,8 %. Hur mycket av den skillnaden kan förklaras med att kvinnor förväntas ta ut merparten av föräldraledigheten?

 

En viss del går nog att förklara med vanligt enkelt kvinnohat (det är ju rätt så symptomatiskt att samma rapport visar att störst löneskillnad är det mellan manliga och kvinnliga tjänstemän inom den privata sektorn). Men OM dessa 5,8% går att avhjälpa genom att individualisera föräldraförsäkringen – och på så sätt förskjuta barnavårdande förväntningar till att också omfatta män – vore så himla mycket vunnet.

 

Självklart finns det motstånd. Självklart kommer män bli sura. En hel del kvinnor också. Det är liksom lite därför det behövs lagstiftning. Vi har testat the other way around rätt länge och ja, det har ju gått sådär.

 

Snart är det partikongress. Måtte kongressdeltagarna vara förnuftiga och mena allvar med sin feminism. Fatta vilken enorm möjlighet S har att förändra livet för ickemän. Att många dudes kommer att bli sura är ju liksom bara som grädde på moset.

 

Inte övertygad av denne lelle ranten? Läs då här.

 


Madeleine Bengtsson

Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *